Analys: Planen bakom BC Luleås första värvning

Då har BC Luleå hämtat in sin första spelare inför kommande säsong och lite överraskande blev det en import som landade rakt in i truppen.

Brandon Johns Jr

Brandon Johns Jr

Foto: VCU

Basketbloggen2024-06-13 22:24

Normalt sett brukar SBL-klubbarna börja med den svenska kadern men eftersom Gustav Hansson & Co fortfarande vill avvakta vad marknaden har att erbjuda fick BC välja en annan tågordning den här silly season-sommaren.

Och först in i truppen blev alltså den 24-årige powerforwarden Brandon Johns Jr vars första Europajobb blir Sverige efter fyra år som rollspelare på toppskolan Michigan och en säsong som nyckelspelare vid VCU i Richmond där en av BC Luleås bästa spelare någonsin, Brandon Rozzell, arbetar som tränare och var minst sagt behjälplig i rekryteringsarbetet.

Brandon Johns Jr har haft ett års långt uppehåll efter sin collegekarriär, planen var att spela i Ungern den gångna säsongen men broskproblem i ett knä vilket krävde en titthålsoperation, satte stopp för det.

Bloggen väljer, efter många alldeles för vågade profetior genom åren, att inte säga något tvärsäkert om den nye importspelare slagstyrka. Det vi dock kan slå fast är att BC Luleå väljer lite mer muskler och fysik på position fyra i och med värvningen av den 203 centimeter långe amerikanen.

Därmed tar tränaren Håkan Larsson lite höjd för centern Tobias Sjöberg som alldeles för ofta var tungt foulbelastad under den förra säsongen.

Det ser i alla fall på pappret ut som att en spelare av Brandon Johns typ på ett hyfsat bekvämt kan ta minuter som femma när nöden kräver.

Vad innebär då denna värvning för Kentwan Smiths och Ed Polites vara eller icke vara i BC Luleå?

Här får det bli rena spekulationer från min sida och då tror jag inte att Polite är superaktuell i dagsläget, mest på grund av de knäproblem han drogs med. Det blir helt enkelt en för stor osäkerhetsfaktor för klubben.

Smith borde finnas med på radarn fortfarande, allt annat vore märkligt. En bra snubbe i omklädningsrummet som tog vad han fick offensivt, passade in i systemet och gjorde det mesta med hög procent. Jag måste säga att det kittlar en hel del att se honom gå på position tre och nye Brandon Johns Jr på fyran. I så fall skulle BC Luleå komma in SBL-spelet med riktigt bra storlek.

Vi får se vad som händer.