17 segrar till - då är målet nått

Ska mästaren vinna rubbet? Det är frågan.

Luleå Basket bara vinner.

Luleå Basket bara vinner.

Foto: Petra Älvstrand

Basketbloggen2021-11-21 18:19

Efter nio raka segrar, den senaste i eftermiddag mot uppstickarlaget Mark, måste frågan ställas: Kommer Luleå Basket att gå igenom SBL:s grundserie obesegrat?

Varför inte? Inte minst med tanke på hur laget levererat de senaste dagarna.


I fredags stod rivalen A3 för motståndet. Luleå saknade nyckelspelaren Allis Nyström och hade noll flyt i det offensiva spelet. Istället togs blåställen på och med en stark defensiv prestation som säkerligen tog en del kraft vann den regerande mästaren hyfsat behagligt.

Redan under söndagen var det dags för skrällgänget Mark på bortaplan, ännu en gång utan Nyström, som imponerat stort och min tanke före uppkast var nog att Luleå skulle få jobba en hel del för att hämta hem segern. Inte med tanke på fredagsmatchen och en lång resa i benen. 

Men så blev det inte. Luleå Basket hade istället lekstuga i tre perioder innan koncentrationen och inspirationen försvann i fjärde perioden men 96-59 är förstås tydliga segersiffror mot en toppkonkurrent.


Luleå Basket är just nu en väloljad maskin med högklassiga spelare på alla positioner och inget lag har hittills varit nära att störa giganten från norr. Men att vinna ytterligare 17 raka matcher - ska det vara möjligt?

Kanske inte så troligt men absolut möjligt. Men mycket måste gå rätt. Inga större formsvackor får dyka upp. Ett par skador på nyckelspelare skulle ställa allt på ända. Sedan finns det förstås flera motståndarlag som inget hellre vill än täppa till truten på tränaren Robin Sandbergs lag.

Luleå har kvar att möta både Norrköping och A3 på bortaplan. Inga skrattmatcher. När Janel McCarville är tillbaka i spel blir Alvik ett helt annat lag. Och vem vet: Kanske får Klara Lundqvist hemlängtan och lämnar Polen? Det kan förändra massor.


Som ni ser så finns det fallgropar för den regerande mästaren och att gå rent i en grundserie händer nästan aldrig. A3 från Umeå var för en handfull år sedan mycket nära men föll på målsnöret i den allra sista matchen.


Men nog kittlar tanken att Luleå ska stå där med en nolla i förlustkolumnen när SBL:s grundserie är färdigspelad.