Toppmötet som kan ge tillbaka tron

En vinst kan förändra allt för Luleå Basket.

Luleå Basket går för seger i supermatchen.

Luleå Basket går för seger i supermatchen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Basket2021-02-19 20:26

Jo, jag vet. Grundserie är grundserie och slutspel är ett helt annat djur.


 Men. Luleå Basket hemmamatch mot serieledaren Alvik på lördag kväll kommer ändå bli något alldeles speciellt. Vem minns inte skitsnacket mellan Luleås tränare Robin Sandberg och Alviks veteranstjärna Janel McCarville inför det förra mötet för några veckor sedan?

Vem som vann den verbala fajten låter jag vara osagt men vilket lag som tog hem kampen på planen var utan tvekan serieledaren Alvik som vann busenkelt med 13 poäng. Oroväckande enkelt, faktiskt.


 Sedan dess har förstås mycket hänt, förutom att Alvik fortfarande är obesegrat. Luleå har bland annat sparkat Debora Costa och ersatt henne med skarpskytten Maggie Lucas. Alvik har gett sin trupp ytterligare kvalité med landslagsmeriterade allroundspelaren Abigail Asoro.


 Och om Luleå Basket avfärdat Högsbo i måndags hade Bloggens känsla inför seriefinalen varit minst sagt god. Men så blev det inte.

Plötsligt såg jag massor av hål i lagets försvarsspel och returtagningen ska vi bara inte prata om. Där blev laget mer eller mindre förintat av tuffingarna Alexis Hyder och Kourtni Perry som fick Robin Sandbergs lag att väga fjäderlätt. 

Och eftersom Luleå fortfarande inte har den där stora offensiva spelaren som kan lösa upp knutar när allt går i stå finns oron för helheten fortfarande kvar.


 En seger mot obesegrade Alvik skulle dock ge oss tvivlare att tron tillbaka. Men inte minst skulle spelarna få ett sista bevis på att det går att rubba laget som de flesta tror kommer ta på sig guldhattarna senare i vår. 

Men mycket måste gå rätt för Luleå Basket.


 Det handlar först och främst om att få Alviks motor Klara Lundqvist att tveka och sänka sin procent. Nyckeln är fysiskt försvarsspel i 40 minuter som gör Lundqvist grinig och irriterad.

Janel McCarville är ligans smartaste spelare men inte den mest vältränade. 38-åringen måste tvingas jobba i försvar och springa så mycket det bara går. Då kanske hennes beslutsfattande inte ligger på samma höga nivå när allt ska avgöras i den fjärde perioden.

Då kanske...