Nostalgiextra – igen

Bloggen fortsätter promenera i minnenas allé.

Basket2020-05-03 09:17

Bloggen har under de senaste månaderna avverkat årtiondets lag, tidernas svenskfemma, de vassaste importerna och de bästa EU-spelarna i BC Luleås 28-åriga historia i SBL Herr.

Men det finns fortfarande jobb att göra i list- och nostalgibranschen.Till exempel de fem mest underskattade spelarna i klubbens historia.

 Då rullar vi.

Jim Enbom, guard/forward

"Enboms långa ligakarriär hamnade ofta i skuggan av de två stora - Håkan Larsson och John Rosendahl - men det går inte att bortse från hans betydelse för Plannja under många år.  Fick sitt stora genombrott sent, som 30-åring i slutspelet 2006, och visade att det går att ta sig hela vägen med envishet, driv, passion och träningsvilja." 


Lars Johansson, guard.

"Jag frågade en gång för länge sedan varför tränaren Bill Magarity utsåg Lars Johansson till lagkapten trots att hans roll som spelare var ganska liten. Svaret: "He is a man." Johanssons smartness, integritet och ledarskap betydde massor för Plannja under nästa hela 90-talet. En lågmäld ledare som respekterades av alla."


Vincent Lundahl, forward/center

"Går egentligen under samma kategori som Jim Enbom. Lundhahl hamnade ofta i skymundan av de stora namnen men var en viktig del i det som Plannja byggde upp i början av 90-talet och gjorde klubben till en maktfaktor."

Anders Rönndahl, Plannja, forward.

"Den skånske tvåmetersforwarden syntes och hördes inte så mycket bland alla stjärnnamn i Plannja under de första åren av 2000-talet men hittade alltid en roll att fylla - ett sätt att hjälpa laget för dagen. Det kunde vara skytte, returtagning eller försvarsspel. Bonusinfo: Visst minns ni vänsternäven i luften efter en klockren trea?" 

Tim Kearney, forward.

"Den 34-årige veteranen är inte den största bolltalangen som spelat i Luleå sett till finess och teknik. Men oj vad Kearney hjälpt BC Luleå under de tio år han hittills spelat i klubben. Fysik, skytte, ledarskap och en ständig hjälpgumma att gå till när nöden är stor."

//Lindvall