Har svensk basket lärt sig läxan?

Bobi Klintman och Pelle Larsson fick svensk basket av spricka av stolthet efter den historiska draftkvällen i New York. Men vad kommer detta att betyda för sporten som i all evighet trånat efter kärlek från svenska folket? Historien ger oss tyvärr facit: Ingenting.

Pelle Larsson draftades av storklubben Miami Heat.

Pelle Larsson draftades av storklubben Miami Heat.

Foto: Petter Arvidson

Basket2024-06-30 11:37

Pelle Larssson och Bobi Klintman har skapat en hausse och framtidstro inom den svenska familjen som aldrig förr. Nu ska sporten växa ännu mer. Kidsen kommer stå i kö till baskethallarna. NBA-merch ska säljas i varenda liten by och landslagen kommer vinna ännu fler matcher på internationell nivå.

Jo, drömma går ju och om framtiden vet faktiskt ingenting. Egentligen bara att för familjerna Klintman och Larsson lär livet vara förändrat för all framtid.

Men vi vet däremot inte om svensk basket kan, vill, orkar eller har en plan för att möta det eventuellt ökade intresset i och med den historiska draftkvällen.

Om Pelle Larsson och Bobi Klintman skulle bli etablerade NBA-spelare vet vi inte ens om de kan eller har möjlighet spela i det svenska landslagen vilket kommer vara en nyckel. Jonas Jerebko gjorde det vid några tillfällen. Jeffery Taylor sällan eller aldrig.

Vi vet helt enkelt inte.

Däremot kan vi lära av historien och kika på några av svensk baskets stora landsmärken genom tiderna och vad de inneburit för sporten. Jag har säkert glömt några i hastigheten men det här får duga: 

1980: Svenska herrlandslaget spelar OS i Moskva.

1991: Arvika Basket skriver historia och tar sig hela väg till final i Europacupen.

2003: Sverige arrangerar basket-EM för herrar på hemmaplan.

2007: U19-landslaget damer vinner silver i VM i Slovakien.

2008: Chioma Nnamaka draftas av WNBA-laget Atlanta Dream

2009: Jonas Jerebko NBA-draftas.

2013: Svenska damlandslaget gör succé i EM och tar sig till kvartsfinal.

Och däremellan har flera svenska klubbar i perioder gjort ambitiösa satsningar på Europaspel som skulle betyda "så mycket för svensk basket" enligt optimisterna.

Men ta en titt här ovan. Tycker ni att svensk basket, direkt efter dessa banbrytande händelser, tagit stora steg framåt? Gjort saker som aldrig tidigare gjorts? Fått framgångar på klubb- och landslagsnivå som aldrig någonsin setts?  Lyft SBL och gjort ligorna mer konkurrenskraftiga än någonsin.

Jag kan inte se det. Kan ni?

Nu är frågan om svensk basket har lärt sig läxan efter den mäktiga kvällen i Brooklyn, New York. Om man vill och vågar slå sig för bröstet, tar för sig på alla möjliga marknader och göra något av det unika tillfälle som dykt upp samtidigt som sporten sedan några år tillbaka växer i de yngre åldersgrupperna. Tillfället är faktiskt helt unikt.

Eller blir det som vanligt. Att lite myspysigt att flyga under radarn, hålla sig undan rampljuset och därmed slippa bli ifrågasatt, granskad och ansvarsutkrävd.

Vi får se.