Värvarbomber vi minns - och inte minns

HJÄLP. Bloggens minne är kort men bra.

Keith McLeod hade tunga meriter när han kom till Luleå.

Keith McLeod hade tunga meriter när han kom till Luleå.

Foto: Linda Wikström

Blogg2021-08-10 08:06

Om BC Luleå skulle lyckas att locka storstjärnan och svenskpolacken Maciej Lampe till Norrbotten vore det förstås en av de största värvningarna i SBL:s 29-årige historia. Kanske den fetaste av alla. Just i dag känns faktiskt inte affären så långt borta sedan NSD under måndagen avslöjat att Lampe under nästa vecka ska besöka Luleå.

Men vilka fler blockbustervärvningar som skakat om har gjorts inom svensk herrbasket de tre senaste decennierna? Vilka är de rekryteringar som vore omöjliga att göra men som ändå - mot alla odds - blev verklighet? Ni vet de där spelarna som egentligen borde befinna sig någon annanstans än i Sverige.

Det är inte lätt att minnas, jag har säkert glömt ett gäng men de här dyker i alla upp direkt i mitt huvud.

Otis Smith är svår att komma undan när det här ämnet ska avhandlas. Från ingenstans lyckades Solna Vikings, med tränaren Bengt Wiström i spetsen, 1997 värva den NBA-meriterade guarden som spelat sex säsonger i världens bästa liga, lade av efter en knäskada innan det blev comeback i Sverige. Smith valdes till MVP i den svenska ligan men lyckade inte ta Stockholmsklubben längre än kvartsfinal i slutspelet.

När cirkusen Magic M7 snurrade i som allra snabbast säsongen 1999/2000 gjorde klubben ett gäng riktigt tunga värvningar och här räknar jag inte in Magic Johnson eftersom det i princip bara handlade om uppvisningsmatcher. De allra mest merittyngda var guarderna Trevor Ruffin och Greg Graham. Den förstnämnde hade två säsonger i NBA bakom sig när han flyttade till Borås. Graham, som skadade sig tidigt och tvingades lämna klubben, hade fem år bakom sig i världens bästa liga.

Vad har vi mer att dra fram ur minnet? När Plannja Basket var som störst, bäst och vackrast runt sekelskiftet storsatsade klubben på spel i nybildade Suproleage och för att maximera lagets chanser plockades storstjärnan Carl Thomas in som spelat i NBA-klubbar som Cleveland, Golden State och Orlando. Thomas hade också en bra Europakarriär där spel i Limoges, Frankrike och grekiska Iraklis finns på meritlistan. Även BC Luleås värvning av veteranguarden Keith McLeod bör nämnas. Han kom till Norrbotten med tre år i NBA i bagaget men drogs under sin tid i SBL med skadeproblem.

Har ni några fler värvarbomber i minnet som jag totalt glömt? Påminn mig gärna.

Uppdatering: Som ett brev på posten fick jag ett mail av Östersunds basketorakel Bo Wagenius som påminde mig om ett gänga tunga värvningar som gjorts i herrligan.

Här är ett axplock:

Anthony Grundy landade 2004 i lilla Ockelbo med ett dussin NBA-matcher i Atlanta i bagaget.

Marcus Liberty skapade basketfeber i Östersund när han skrev på för klubben inför säsongen 97/98. Han var tungt meriterad med över 200 NBA-matcher på sitt samvete.

Ron Lee, en av de mest meriterade spelarna som satt sin fot i Sverige, högg Stockholm Capitals sommaren 1992. Guarden spelade 450 matcher i NBA för klubbar som Phoenix Suns, New Orleans Jazz, Atlanta Hawks och Detroit Pistons.