Vändningen som gett Luleå guldvittring

Josefin Vesterberg, Luleå Basket.
Josefin Vesterberg, Luleå Basket.

Nu avgörs allt i en femte match.

Blogg 25 april 2021 20:57

Innan SM-slutspelet startade gick jag ut i en krönika och slog fast att Luleå Basket kommer visa långfingret till alla tvivlare och ro hem klubbens sjunde SM-guld. Inget fick mig att ändra på den ståndpunkten efter semisegern mot A3 och när finalspelet mot Alvik skulle dra igång.

Men oj vad jag tvivlade när Alvik från ingenstans körde över Luleå i final två, skaffade sig ett järngrepp om guldet och bara skulle spela hem bucklan i fredags


Sedan dess har allt vänt och nu är vi framme vid en femte final där allt ska avgöras på tisdag kväll i Åkeshovshallen. Där kan förstås allt hända men känslan är att det är den regerande mästaren som har flytet och energin just nu efter den ganska komfortabla vinsten i match fyra (76-66).

Luleå Baskets tränare Robin Sandberg har gjort de nödvändiga förändringar som krävts för att få den här matchserien att helt ändra ansikte. 

Luleå har klivit upp flera energinivåer i försvarsspelet, dubblar hårt på Alviksstjärnan Janel McCarville och blivit tydligare i både roteringar samt hjälpförsvar. Det har fått Alviks spelare att darra, tappa fokus, bli obekväma och rädda att förlora det hela basketsverige redan trodde var vunnet. Det syns tydligt att spelare som Elin Ljunggren, Paula Juhlin och Anna Stern som inte mår mentalt bra just. Det skadar förstås inte heller att Alviks stormamma Janel McCarville ser en aning tyngre ut i benen är för en vecka sedan. 


Annat är läget i Luleå där många spelare är bekväma och fyllda av självförtroendet. Bland annat har Josefin Vesterberg klivit fram som en titan, inte minst defensivt. När Luleå Basket hade sin svagaste period i matchen och tappade en ledning på 16 poäng till 4 satt hon på bänken efter en tredje foul.

När den landslagsmeriterade forwarden kom in direkt i fjärde perioden stängdes butiken för gott den här eftermiddagen.


Då räknar vi ned till tisdag klockan 20.05. Det här kommer bli så häftigt.

Ämnen du kan följa