Trenden är tydlig: Storleken har betydelse

Här är Bloggen senaste spaning.

Tristin Walley och Cyril Langevine.

Tristin Walley och Cyril Langevine.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-07-19 19:37

Bloggen har i mängder av år envist hävdat att det är skapande och målgörande guarder som är grejen i SBL herr. Det är där pengar och kraft ska läggas för att nå det förlovande landet. Och fortfarande håller jag, på mitt boomerenvisa sätt, fast vid den tesen. 

Men vad tycker ligaklubbarna och de sportsligt ansvariga? Hur går tankarna där? Är de inne på samma linje?

Nej, inte riktigt. Jag ser faktiskt en helt motsatt trend som rivstartade förra säsongen och visade sig vara minst sagt framgångsrik. Nu är det storlek och centimeter på mängder av positioner som gäller för att vara i framkant.

Vägvisare var Norrköping Dolphins, Jämtland Basket och Nässjö som alla tre var mycket framgångsrika i sina koncept. Dolphins lade inte allt sitt krut på bakplanen. Nej, tränaren Mikko Riipinen ville ha stjärnglans på de stora positionerna, kastade pengarna på Phil Carr, Adam Ramstedt och Terry Larrier. Ett drag som gav Norrköping guldet i stor stil.


Jämtland filosofi var den samma. Bakplanen vinglade betänkligt men lagets frontcourt fylldes med RT Guinn, 208 centimeter, Cyril Langevine, 203 centimeter, Pierre Hampton, 201, och Tavrion Dawson, 202.

Okej, Östersundslaget sviktade under grundserien, hittade formen i slutspelet och hade alla chanser att knipa en finalplats innan spelarna drabbades av en svårartad nervkollaps i den femte matchen mot Södertälje.


Skrällaget Nässjö funderade i samma banor med Craig Lecesne, 206, Dartaye Ruffin, 205, och Zach Charles, 201. Det gav klubbens största framgång någonsin i form av en semifinalplats.


Men vad ser vi i dag? Fortsätter den här trenden även in i 2021/22? 

Det verkar faktiskt så. BC Luleå har lärt sig alla möjliga läxor, tar nu ett tydligt avstamp mot ett större lag och har värvat in både Andrew Smith och Kene Chukwuka. Och mer lär komma under sommaren som stärker den bilden.

Nässjö viker inte en tum från sin "stora" plan och satsar i princip på samma spelartrupp.

Jämtland har kvar Daniel Johansson, Hampton och Guinn samt plockat in powerforwarden Steve Harris som adderar längd och fysik. Och i Östersund är det inte färdigvärvat ännu.

Norrköping har tappat Carr, Larrier och Ramstedt. Nya trion Mitchell Robinson, Jackson Rowe och Elias Desport fyller storleksmässigt väl upp det tomrummet. 

Det skulle inte förvåna mig om även finalklubben Södertälje och Borås har samma tankar kring sina lagbyggen. 


Vi får helt enkelt se. Men tecknen är tydliga.