Spekulationsextra

Så borde lagen byggas.

Jonathan Arvidsson

Jonathan Arvidsson

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Blogg2021-03-11 18:48

Ni vet att Bloggen gillar att spekulera och titta framåt. Klura lite på hur framtiden kan te sig för våra två elitlag Luleå Basket och BC Luleå. Inte minst hur trupperna borde byggas framåt för att göra lagen så bra som möjligt.

När det gäller Luleå Basket är det hur supertydligt som helst och det handlar om den svenska stommen som givetvis är högprioriterad att behålla så intakt som möjligt. Jag tänker i första hand på kvartetten Ellen Nyström, Allis Nyström, Josefin Vesterberg och unga stjärnskottet Freja Werth. Där har klubben en enorm grund att stå på över flera år om det vill sig väl. Självklart är Chioma Nnamaka viktig men hon fyller 36 i sommar och är knappast en spelare som spelar elitbasket många år till.

Guarden och jättetalangen Matilda Ekh är förstås en spelare klubben vill ha kvar men då ska något alldeles sensationellt inträffa om det målet uppfylls. För Ekh blir det college- eller Europaspel kommande säsong – det har hon själv tydligt deklarerat.

Bloggen känner också att projektet med bara en import visserligen har varit intressant men en aning naivt. Till kommande säsong bör klubben satsa på minst två för att få den där allra sista spetsen och ha lite marginaler.

BC Luleå, då? Här är det lite klurigare men självklart ska Adam Rönnqvist bli kvar och jag kan inte se något annat inträffa. Med tanke på unge Jonathan Arvidssons utveckling ska han vara en spelare att bygga kring under flera år. En Luleåprodukt som levererar på SBL-nivå är alltid guld värt.

Jag menar också att klubbens senaste USA-värvning Tristin Walley är spelare som det måste funderas rejält kring. Det han visat hittills har varit klass rakt igenom och att erbjuda Walley ett avtal över kommande säsong är ett säkert samt kvalitativt val.

Daniel Hansson och Axel Nordström tillhör också BC Luleås svenska stomme. De finns givetvis med i klubbens framtidsplaner men är inte lika självklara. För Hansson, som den här säsongen tagit ytterligare kliv framåt, handlar det om hur bakplansrotationen ska se ut. Om Arvidsson, Rönnqvist blir kvar och om BC väljer att satsa på en importguard börjar det bli många lite många kroppar att föda med speltid. Vi ska också ha med oss att unge Denzel George finns med i mixen och borde ta ytterligare steg i sin utveckling.

Nordström, då? Lite som Hansson. Det beror på vilken väg BC Luleå vill gå och hur Nordström ser på sin basketframtid. Men nog borde en etablerad svensk ligaspelare på hög nivå ha en plats.