Så ska BC Luleå vända och bli en vinnare

Tristin Walley och Axel Nordström måste resa sig.
Tristin Walley och Axel Nordström måste resa sig.

Fyra punkter som avgör rysaren.

Blogg 28 april 2021 21:13

Att Luleå Basket lyckades vända 0-2 i matcher i finalserien mot Alvik var kanske inte ett mirakel men utan tvekan en av de mest imponerade prestationer som ett norrbottniskt lag svarat för. Kanske någonsin.

På torsdag kväll är det BC Luleås tur att försöka besegra demonerna och göra något klubben aldrig gjort i slutspelssammanhang: Att vända ett 1-2 underläge i matcher - det mot Jämtland i kvarten och ta sig vidare till semi.


För att lyckas med detta måste Adam Rönnqvist & Co vinna den fjärde matchen på bortaplan i Östersund och ta tillbaka serien till Luleå energi arena för en avgörande rysare.

Detta svåra uppdrag kräver förstås något alldeles extra och nu ska jag försöka bryta ned vad som bör inträffa för att bollen ska studsa Luleås väg.


1) Guardparet Touré Murry och Adam Rönnqvist måste gå på vatten offensivt. I match två, när Jämtland hade lekstuga, orkade de bara med 21 poäng sammanlagt. I de två andra matcherna, som varit jämna tillställningar, har duon legat runt 45-55 poäng. Dessa siffror bör upprepas.


2) BC Luleås straffkastskytte hade varit ett sorgebarn hela kvartsfinalserien. Att bara hitta rätt med 59 procent över tre matcher duger inte. 


3) Att returtagningen skulle bli en avgörande faktor fattade alla innan första uppkast. För Luleå handlar det inte om att vinna den kampen mot stora Jämtland - bara hålla den så jämn som det är mänskligt möjligt. Det lyckades i match ett där laget vann. I de två övriga har Östersundslaget varit helt överlägset och vunnit med sammanlagt 28. Förkrossande siffror.


4) Importspelarna Steven Davis och Tristin Walley är värvade för dessa ögonblick. Att leda laget i viktiga matcher och svara för de stora spelen som får en match att tippa över. Facit efter tre matcher: Inte ens nära. Walley har varit helt osynlig, faktiskt medioker, och bara i en match kunnat tillföra returtagning. Inget annat. Steven Davis försöker, sliter kämpar men sitter helt enkelt inte kunnandet att skapa den magi som krävs. Nu måste han och Walley utföra prestationer som ligger på en nivå vi knappt sett den här säsongen. Lägre än så går inte att kraven att ställa i det här läget.


Lyckas BC Luleå bocka av i alla fall tre av dessa punkter har laget satt sig i ett läge där möjligheten finns. Om inte är säsongen över och då har klubben för andra gången på tre år åkt ur slutspelet redan i kvarten.

Vad det betyder för framtiden och hur det kunde inträffa får jag eventuellt återkomma till i ett annat blogginlägg


 

Ämnen du kan följa