Namnen som kan landa på de heta stolarna

Bloggen är i spekulationstagen.

Mats Levin.

Mats Levin.

Foto: Svenska Basketbollförbundet

Blogg2021-08-25 20:37

Inom loppet av ett par månader stod plötsligt Sverige utan förbundskaptener för dam- och herrlandslaget när både Marco Crespi och Hugo Lopez valde att stämpla ut.

Nu är frågan vilka som kommer ta över dessa heta stolar och just nu jobbar basketbollförbundet, med generalsekreteraren Fredrik Joulamo i spetsen, stenhårt med dessa delikata frågor.


Vindarna som blåser just nu i basketsverige berättar att det kan bli svenska lösningar på båda posterna efter flera år av utländska alternativ. Men vilka namn kan komma i fråga?

Bloggen har förstås den konstnärliga friheten att spekulera hej vilt och vi börjar med tre kandidater som borde vara aktuella att leda damerna.


Kevin Taylor-Lundgren, Norrköping Dolphins

Kommentar: Sägs vara en slipad taktiker som gjort ett bra jobb med Norrköping Dolphins de senaste åren. 28 år ung och en mycket talangfull framtidsman.


Mats Levin
Kommentar: Den förre storspelaren har varit assisterande i damlandslaget några år och sitter på en rejäl portion erfarenhet från internationella sammanhang vilket borde väga tungt. Högt basket-iq och begåvad taktiker.


Jesper Sundberg

Kommentar: Passionerad basketnörd som fått internationell rutin efter en utflykt till de brittiska öarna. Är nu tillbaka i svensk basket och Södertälje. Bör vara ett namn som diskuteras på Skansbrogatan i Stockholm.

..och här är tre heta kandidater att ta över herrlandslaget:

Kenneth Grant

Kommentar: Varit assisterande coach bakom Hugo Lopez i några år men visade under förkvalet till VM-kvalet att han lekande lätt kan var den som står i fronten. Erfaren, lugn och balanserad.


Ludvig Degernäs, Södertälje

Kommentar: Har visserligen bara varit huvudtränare i några få år men har visat att han håller måttet mer än väl. Degernäs är en man som borde kunna ena svensk herrbasket och få alla att dra åt samma håll.


Mikko Riipinen, Norrköping

Kommentar: Har blivit allas kelgris efter SM-guldet i våras och visst är det bara att buga och bocka för Riipinens arbete där. Är helt säkert med på förbundets heta lista. Kanske kan lösningen vara både Degernäs och Riipinen..?