Mästartränaren: Det är för många importspelare i ligan

Mästartränaren säger vad han tycker. Rakt upp och ned.

Robin Sandberg Luleå Basket

Robin Sandberg Luleå Basket

Foto: Petra Älvstrand / Frilans

Blogg2021-08-29 18:36

I går kablade Norrköping Dolphins ut att klubben värvat USA-guarden Taylor Murray och det innebär att SBL Dam kommande säsong kommer innehålla minst 42 importspelare fördelat på 14 klubbar.

Och fortfarande har inte alla fyllt sina trupper och vilket innebär förstås att det kommer bli ännu fler. 


Om det kan man förstås ha olika åsikter. Många tycker att det är en fara för svensk dambasket på en mängd sätt och några få, bland annat eder blogg, har inte lika kritisk hållning.

Elitidrott är underhållning och då vill publiken se bästa möjliga spelare på planen. Om de sedan är födda i Trollhättan eller Chicago spelar mindre roll.


Luleå Baskets tränare Robin Sandberg har i sommar noterat utvecklingen och hans åsikt är klar: Inte bra alls. 

Sandberg tror att importantalet i ligan kommer öka - trots att SBL dam inför den här säsongens förändrat reglerna. Tidigare fanns det möjlighet att ta in tre icke-EU-spelare och tre EU-spelare. Nu gäller fyra - var de än kommer i från.

Sett till den bakgrunden kan det tyckas vara ett ologiskt resonemang från Luleåtränarens sida? Men han har en underbyggd en tes där det i grunden handlar det om pengar.

"EU-spelare är dyra. För 2 000 dollar i månaden får en klubb en mycket bättre amerikanska och det innebär att många är frestade att satsa på fyra den här säsongen", säger han.

Men vad är faran med det?

Robin Sandberg igen:

"Vi i Luleå Basket vill ge svenska spelare förutsättningar att utvecklas. Nu drar många till college och vill vi förändra det på allvar måste något göras. I dag ser många unga svenska damspelare inte spelminuter, chansen att röra bollen och ta avslut i SBL dam. En herrspelare kan tjäna 16 000 kronor i månaden, träna två gången om dagen och en tydlig utveckling. En tjej får 2 000 och därmed klart sämre förutsättningar."


Men det kan du sitta och säga som jobbar i en organisation som Luleå Basket med bra ekonomiska förutsättningar, en svensk grundstomme i landslagslagsklass och ett RIG runt hörnet där de största talangerna kan plockas in?

"Jag fattar att det se ut så och jag förstår att en klubb som ser en chans att gå hela vägen gör en satsning. Jag fattar också att det finns en rädsla den här säsongen att åka ut ur SBL. Men jag fattar inte varför en klubb som ändå landar på plats 6-9 i tabellen värvar fyra importer istället för att se över sin organisation och göra något bättre av den."

Och ni som undrar: Förra säsongen vann Luleå Basket guld med en import i laget. Kommande säsong har klubben två.