Lampe eller inte? Det är den stora frågan

Kommer värvarbomben bli verklighet?

Blogg 5 augusti 2021 21:43

Pang. Bom. 

Man kan lugnt säga att BC Luleå hamnade i basketnyheternas epicentrum det senaste dygnet. I och för sig precis som det alltid borde vara.


Den stora grejen var förstås Bloggens fläskiga avslöjande att klubben, i all hemlighet, sedan ett par veckor tillbaka fört samtal med en av svensk baskets mest meriterade spelare någonsin: Maciej Lampe.

En enorm grej och en nyhet som skakade om rejält.


Vad vet vi då? Jo, det finns ett alldeles tydligt intresse från båda parter att skapa ett samarbete. Den 36-årige veteranen vill avsluta sin spelarkarriär i Sverige och Luleå är i dagsläget hans förstaval.

Lampe vet förstås att han inte kommer vara närheten av att tjäna de pengar i SBL som han gjort tidigare i sin långa karriär men det här handlar om något annat, omm hans liv efter basketspelandet och där tror stjärnan att BC Luleå är bäst skickat att hjälpa till.


Affären ser på ytan ut att vara ytterst möjlig att genomföra men saker och ting är givetvis aldrig så enkla som de ser ut.

För det första lär Maciej Lampe redan i dag sitta med flera bud från klubbar som minst femdubblar BC Luleås omsättning och till syvende och sidst kommer det vara mycket svårt för svenskpolacken att nobba ett sista fett kontrakt.

För det andra är en värvning på den här nivån inte som att plocka in en 23-åringe collegespelare från USA och placera honom i en enrummare i Strandhuset. Nej, Maciej Lampe är ett projekt som kommer kräva många saker utanför basketen från BC Luleås sida.

 

Min känsla i dag är att det är 50/50. Det här kan gå åt vilket håll som helst och ett svar får vi nog under nästa vecka. Skulle BC Luleå lyckas vore det hur som helst en gigantisk rekrytering - kanske den största någonsin i svensk klubbasket. Det skulle skapa en hype, ett intresse och drag kring klubben som vi inte sett på 15-20 år.


Faran är om Lampe inte kommer. Går luften då ur BC Luleå? Jag vet inte. Det värsta som kan hända är om de ansvariga bestämmer sig för att inte leta ny klasspelare och istället avvakta. Tas det beslutet går BC Luleå direkt från att vara en guldutmanare till ett semifinallag - som allra bäst. Det vore ett dråpslag för alla fans som börjat äntligen börjat drömma om något stort igen.

Ämnen du kan följa