"Jag hade lite dåligt samvete"

Denzel Andersson
Denzel Andersson

Denzel Andersson om uppbrottet från Luleå och succén i Polen.

Blogg 18 april 2021 07:57

Planen var att stanna i Sverige resten av säsongen. Sedan kom budet från Polen som Denzel Andersson inte kunde tacka nej till. Nu berättar stjärnan om succén i sitt nya hemland och det hastiga avslutet i BC Luleå. "Jag hade lite dåligt samvete", säger han.


Den 24-årige landslagsforwarden sitter hemma i sin lägenhet - centralt belägen i polska Ostrow. Det är snart dags för middag – en lite halvstressig sådan. Om bara om halvtimme ska BC Luleå spela match i Svenska basketligan och Denzel Andersson vill inte missa en sekund.

"Jag ser alla matcher BC spelar och pratar med några av kompisarna i laget hela tiden", säger han.


Själv har han landat bra i sitt nya hemland Polen och klubben Stal Ostrow. En plats han inte kunde sig själv hamna för tre månader sedan. Nej, planen var att spela klart säsongen i BC Luleå efter röran och det hastiga uppbrottet i italienska Varese.

Men strax innan landslagsuppehållet i början av februari ringde hans agent och berättade om intresset från Polen. Någon vecka senare var affären klar och därmed var landslagsspelarens blixtsäsong i BC Luleå över där facit stannade vid sex matcher.

"Det gick snabbt. Men Stal Ostrow hade bytt tränare, bytt ut en del spelare och då fick jag chansen. Jag hade flera samtal med tränaren och det kändes rätt", säger Andersson.

Hur kändes det att lämna BC Luleå så där hastigt?

"Jag hade lite dåligt samvete, absolut. Jag trodde det skulle bli svårt att få ett nytt kontrakt i Europa och räknade med att stanna i Luleå resten av säsongen. Men det vara bara att ringa Peter Öqvist och Lars Mosesson och berätta. Ibland måste man vara lite egoistisk."


 

I dag ångrar han sig inte en sekund. Denzel Andersson fick snabbt en bra roll i sitt nya lag och på sina dussinet matcher snittar han tio poäng och drygt tre returer på 23 minuters speltid. Men som vanligt: Det Denzel Andersson gör på en basketplan syns inte alltid i statistiken.

"Det har gått bra, absolut. Jag är nöjd. Det är en bra liga. Någonstans mittemellan Sverige och Italien"

Och det bästa av allt. Sedan Denzel Anderssons ankomst har laget gått som tåget och blev i lördags kväll klart för final via 3-0 i matcher i semifinalspelet mot Legia Warzawa.

 

"Otroligt skönt att vara i final. Vi kommer möta ett bra lag (Enea Zastal) men har fortfarande en bra chans att vinna allt, säger stjärnan som inte tänker längre fram än det kommande finalspelet.

I dessa dagar får framtiden på längre sikt vänta.

"Vi får se vad som händer. Jag hoppas kunna spela flera år till i Europa. Drömmen är förstås att få chansen i spanska ACB-ligan eller Euroleauge. Det känns inte som någon omöjlighet. Men just nu vill jag bara visa att jag kan spela bra på den här nivån."

Ämnen du kan följa