Frågan som Rönnqvist måste ställa sig

Köping vann sekunddrama.

Adam Rönnqvist.

Adam Rönnqvist.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2020-12-08 23:11

När Steven Davis i den sista sekunden missade sin femte raka trea efter ännu ett eländigt anfall regisserat av Touré Murry dök frågan upp i mitt huvud:  

Adam Rönnqvist måste undra var tusan han har hamnat?

Den 30-årige guarden är en av SBL:s bästa svenske offensive spelare. Han är effektiv, skjuter med en hög procent, kan skapa ur vilka knepiga lägen som helst och har till och med utvecklat sitt defensiva spel. Helt enkelt en spelare som ska vara med och ta viktiga beslut på motståndarens planhalva.

Ändå tvingas Rönnqvist i anfall efter anfall stå någonstans ute på vingen och titta på när Touré Murry för 357:e gången under matchen studsar livet ur bollen utan att något händer. Eller när Steven Davis tar ett helt vilt skott tidigt på skottklockan. Eller när A.J. Davis attackerar korgen utan balans, utan mål, utan mening och helt utanför flödet i spelet.

Förlustmatchen mot Köping (86-87) blev till sist det hittills värsta exemplet i hur en av BC Luleå bäste spelare, när matchen ska avgöras, blir en simpel åskådare. Förbises bara för att det saknas känsla och spelförståelse hos de tre amerikaner som ska vara ryggraden i ett lag med ambitionen att tillhöra de bästa i Sverige.  

Just nu funkar det inte och tränaren Peter Öqvist har mer än 20 matcher på sig att få en tänkt stjärnspelare som Touré Murry att förstå de offensiva principer BC Luleå spelar efter, ta kloka beslut och spela tillsammans med sina lagkamrater. Just nu gör han inte det och frågan är om den NBA-meriterade guarden har det i sig? Jag har börjat tvivla så smått.  

Att sedan Davisx2 kombinerar för noll av tio från trepoängslinjen i en jämn match och därmed lyckas med konststycket att sänka en redan undermålig skottprocent gör förstås inget bättre.

Det är den olustiga känslan efter nio spelade matcher där BC Luleå hittills vunnit fem. Tid finns och läget är inte krisartat i en liga där bara Norrköping Dolphins hittills visat stabilitet men nog ringer det en och annan varningsklocka. Det bör alla se.