En svensk stomme - men nu behövs mycket spets

Grunden är lagd. Men det krävs ännu mer.

Adam Rönnqvist

Adam Rönnqvist

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-07-22 21:22

I dag presenterade BC Luleå ännu ett nyförvärv och in i laget landade den 23-årige forwarden Vilgot Larsson, 203 centimeter, som kommer direkt från collegespel.

Det är tydligt vad BC försöker göra och det handlar om att bygga upp en svensk stomme - en grund att stå på över flera år. 

Sedan tidigare är Denzel George och Alexander Yemane säkrade. Jonathan Arvidsson och Adam Rönnqvist likaså. Klubben har också hittat Kene Chukwuka som de ansvariga hoppas vara ett riktigt fynd. En kvintett av spelare som måste kännas bra för de sportsligt ansvariga att ha säkrat upp.

Planen är utmärkt och viktig. Det handlar om framtiden och att inte varje år tvingas bygga helt nytt.


Men. För att kommande säsong inte ska bli lika trist som den förra krävs förstås ännu mer. Faktiskt mycket mer. Och då handlar det om spets - om kvalitetsspelare som ska vinna matcher.

För att kommande säsongs lagbygge ska bli en tydlig uppgradering måste klubben plocka in tre kvalitetsspelare som ramar in Andrew Smith och Adam Rönnqvist i starfemman. En guard och två forwards. Det finns ingen annan väg att gå helt enkelt. 

Det är bara att titta på de andra toppklubbarna i ligan och vad som händer där. Regerande mästaren Norrköping har inte tagit ett enda steg tillbaka på något sätt. Det är fortsatt satsning som gäller.

Nässjö har efter vårens succé fått blodad tand, satsat på samma grundtrupp och adderade under torsdagen amerikanen Jarekious Bradley - den kanske mest meriterade importen klubben värvat på många år.

Jämtland kör vidare med sin eviga guldsatsning. Svenska stommen är på plats, tre importer klara och en fjärde är att vänta.

Borås är Borås och satsar alltid. Södertälje finns det aldrig någon tvekan kring.


Där ligger ribban för BC Luleå. Det är på den nivån - bortom trista kvartsfinaluttåg - klubben måste upp på igen.