En semestersammanfattning

Luleålagen bygger vidare.

 Peter Öqvist och Adam Rönnqvist

Peter Öqvist och Adam Rönnqvist

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-07-10 19:29

Som ni säkert förstår har Bloggen varit på semester vilket inneburit att textproduktionen varit lika med noll och under frånvaron har det hänt lite grejer i både BC Luleå och Luleå Basket.


Vi börjar med BC som slog till och högg USA-forwarden Andrew Smith till en av lagets stora positioner. Smith har spelat i både Jämtland samt Södertälje och det är enkelt att se att Luleå gjort sin hemläxa från den förra säsongen då laget knappt hade en spelare över två meter.


I Smith får Luleå 206 centimeter som skyddar ringen, tar returer, spelat fysiskt och springer golvet. Smith har förstås sina svagheter: Hans offensiv är ojämn, beslutsfattandet ibland sisådär, humöret minst sagt eldigt och den senaste säsongen i de tyska andraligan skrämmer ingen. Men 28-åringen är inte värvad för att vara Peter Öqvists största stjärna eller förstaval i offensiven. Inte ens andra, tredje eller fjärde. Nej, amerikanen ser jag som en del i lagpusslet som ska ge tuffhet och fysisk närvaro. Det ska bli oerhört intressant att se om han fyller den rollen.

Men BC Luleå har massor mer att göra innan det här är laget är komplett på nyckelpositionerna. Om vi förutsätter att Smith och Adam Rönnqvist är startspelare samt att Jonathan Arvidsson plockar en upp en roll som förstabyte från bänken krävs ytterligare fyra kvalitetskroppar i rotationen; Tre starters som borde bli en forward, en trea och en guard. Sedan bör också BC Luleå hitta en rejäl bänkspelare med startkompetens vid skador och sjukdomar.

Det är ett digert jobb som måste göras den närmaste månaden.

Hos Luleå Basket blev det klart att Matilda Åhlberg väljer spel i Norrköping Dolphins och det är lätt att förstå varför: Åhlberg har inte hittat den speltid hon vill ha i Norrbotten och den bör hon finna i Norrköping.

 Ersättaren lär bli klar inom den närmaste veckan och det handlar om Sofia Hägg som efter två säsonger i Södertälje kommer "hem" igen.

En tydlig uppgradering för Luleå som i Hägg får en erfaren guard som bidrar både offensivt och defensivt.

För tränaren Robin Sandberg och klubbdirektören Christer Sehlin gäller det nu att skriva fast Josefin Vesterberg, Ellen Nyström och en importguard. Då ska nyckelrotationen ska vara spikad.