En match med många ansikten

Axel Nordström.
Axel Nordström.

BC Luleå vann första ronden.

Blogg 22 april 2021 21:13

Oj, oj. Den första kvartsfinalen mellan BC Luleå och Jämtland (89-84) hade så många ansikten att jag tappade räkningen flera gånger om. Faktiskt bland det märkligaste jag sett på länge.

Efter tio minuter hade jag kunnat satsa hus och hem på att Östersundslaget skulle leka hem matchen.

Efter 20 kändes plötsligt BC superstabilt.

Efter 30 likadant.

Och efter 35 borde det varit över.


Sedan kom Luleånerverna, den offensiva torkan, de märkliga besluten och under de avslutande två-tre minuterna fick Jämtland alla chanser att gå ikapp men tog ingen av dem. En hel del på grund av Luleåspelarnas moral som gav defensiva stopp när de behövdes som allra mest. 


Jag kan tänka mig att Jämtlands spelare tittar tillbaka på den andra perioden och konstaterar att sex poäng på tio minuter aldrig mer kommer inträffa i deras karriärer.  

Jag gissar också att Jämtlandstränaren Adnan Chuk pekar på returtagningen där BC vann med 38-35. En avgörande detalj som få kunnat förutse med tanke på Östersundslagets stora längdövertag.


 

Å andra sidan. BC Luleå hade så många nervösa, darriga och offensivt iskalla spelare i den här matchen att jag har svårt att se det upprepas.

Tristin Walleys första slutspel på europeisk mark blev en rörig upplevelse där amerikanen blev märkligt passiv, nästan förstenad, offensivt och inte fick ut någonting av sina allroundtalanger. Och när han ett par gånger försökte vara aggressiv blev det bara fel.

Steven Davis hamnade ännu en gång i offensiva positioner i viktiga lägen där han valde att ta kreativa beslut och det är, och kommer aldrig bli, hans spetskompetens.


 

Nej, den här gången hade tränaren Peter Öqvist två spelare att gå till offensivt: Adam Rönnqvist, 31 poäng och overkliga 8/8 från trepoängslinjen, och Touré Murry, 24 poäng och ett balanserat spel. Kanske kan det vara värt att testa spela dem tillsammans några fler minuter i den andra kvartsfinalen - även om bollflödet riskerar att försvinna en del. Men det är en jäkla svår avvägning 


Nåväl. Det här har alla serien har, precis som alla gissat, alla förutsättningar att bli en långkörare mellan två oerhört jämna lag. Seger i den första var mer viktig för BC Luleå än för Jämtland. Sådan är känslan i dag.

 

Nytt drama på lördag

Ämnen du kan följa