Dragen som gjort Norrköping till en vinnare

Därför kan Norrköping vinna guld.

Blogg 18 maj 2021 22:29

Det blev precis som de allra flesta trott: Norrköping Dolphins är klart för SM-final efter en tuff semifinalserie mot skrällgänget Nässjö som vanns med 4-2 matcher.

Inga konstigheter alls även om Bloggen på förhand trodde att Mikko Riipinens lag skulle avfärda Nässjö en aning enklare och mindre friktionsfritt.

Nåväl. Varför är då Norrköping till sist i final? Vad är det som fört klubben tillbaka till Sverigetoppen? Den enkla förklaringen: Laget har tillsammans med Jämtland ligans bredaste trupp med fyra väl fungerande importspelare som vet sina roller och tre svenskar som nosar på landslagsspel.

Men som jag ser det har klubben det senaste året tagit tre nyckelbeslut som gjort en avgörande skillnad.

1. Mitt under den förra säsongen, när kaoset var totalt hos nykomlingen Djurgården, högg Norrköping landslagsmeriterade Adam Ramstedt framför näsan på ligakonkurrenterna. Det gav inte utslag direkt men i dag ser ni resultatet av det smarta draget.

2. Unge guarden och Norrköpingssonen Felix Terins hade en tuff fjolårsäsong i Nässjö men tränaren Mikko Riipinen såg förstås alla uppsidor med honom. I dag är Terins en nyckel i lagets guardrotation och en spelare som vinner stora matcher.

3. Trots ett väl fungerande lag och en topplacering i tabellen mitt under den här säsongen blev Norrköping aldrig naivt och snålt. Klubben gjorde en omvärldsanalys, klurade på vad som krävdes för att vinna och satsade på att plocka tillbaka USA-forwarden Tyler Flack. Han är inte på långa vägar den bäste import som spelat i Sverige men nyttige Flack har varit i klubben tidigare, accepterade en tydlig backup-roll bakom Adam Ramstedt och har när det krävts vunnit matcher åt sitt lag.

Och där står nu Norrköping - fyra matcher från guld. En klubb som för mindre än två år sedan var konkursmässig.

Nu väntar klubben bara på en finalmotståndare. Södertälje eller Jämtland.

 

 

Ämnen du kan följa