Den svenska EM-skrällen

Sverige klart för kvartsfinal. Mot alla odds.

Ellen Nyström.

Ellen Nyström.

Foto: TT

Blogg2021-06-21 20:15

Vem hade kunnat tro? Vem hade kunnat ana? Det svenska landslaget, med alla dessa blytunga återbud, är i EM-kvartsfinal mot alla odds efter en sanslös bragdseger mot stornationen Italien med 64-46 i åttondelen.


Precis som alltid när Sverige vinner stora matcher handlar det om försvarsspelet som den här eftermiddagen var klockrent. Sverige vann returtagningen med 43-30 mot ett betydligt större motståndarlag. Ett frustrerat Italien hölls på ynkliga 2/21 från trepoängslinjen och svarade för 16 turnovers.


Hjältarna, då? Veteranen Frida Eldebrink går inte att blunda för. Hon tog Sverige på sina axlar offensivt och sköt i blytunga 22 poäng - ofta i slutet på skottklockan.


Ur ett Luleåperspektiv var Ellen Nyström enorm och i skadade Natahlie Fontaines frånvaro klev hon fram var en av lagets mest tongivande spelare. 21 minuter, 9 poäng och 6 returer - trots att hon inte fick spela en enda sekund i den fjärde perioden då förbundskaptenen Marco Crespi valde att gå med Binta Drammeh.


Allis Nyström har hamnat långt bak i rotationen efter unga Emma Johanssons stora internationella genombrott men jäklar vad Luleåstjärnan levererade kvalité på sina nio minuter. Facit: Fem poäng och tre returer.


Nu väntar Belarus i kvartsfinal, det lag som Sverige föll stort mot för några dagar sedan, men något säger mig att det finns en hygglig chans för Eldebrink & Co att skrällvinna ännu en gång.