Den här segern behövde Luleå Basket

Mästaren vände och vann.

Allis Nyström. Alltid bäst när det gäller.

Allis Nyström. Alltid bäst när det gäller.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Blogg2021-02-20 20:37

Vi kan slå fast två saker efter Luleå Baskets seger (91-87) mot serieledande Alvik i en jäkla rysare.

Luleå behövde den här segern.

Alvik kunde leva med en förlust med tanke på att lagets stjärna Janel McCarville inte spelade av någon anledning.

Där har vi ett par sluttankar efter matchen. 


Nu kan börja på titta på varför tränaren Robin Sandbergs lag lyckades vända på steken efter en första halvlek som ur ett defensivt perspektiv var genomrisig och innebar hela 48 poäng i baken.

Men det blev bättre i andra - även om jag fortfarande tycker att Luleå Basket saknar linjer och tydliga regler i sin defensiva strategi.

Klara Lundqvist var förstås ett problem för Luleå hela matchen men under de avslutande 20 minuterna fick hon lite jobbigare att tokdominera.

Tuffa Abigail Asoro gjorde under första halvlek lite vad hon ville, i andra hade Luleå Basket klart bättre koll på henne.


Tränaren Robin Sandberg insåg också till sist att Maggie Lucas (noll poäng) inte skulle uträtta någonting vettigt den här kvällen, satte henne på bänken och lät andra spelare ta ansvar. Vilket många gjorde.

Matilda Ekh var en titan med 25 poäng och 6 assist. Unga rookien Freja Werth drog i galet viktiga skott i fjärde perioden och Allis Nyström gjorde det Allis Nyström alltid gör; Krigar, slåss, armbågas och härjar med allt och alla. 23 poäng och 16 returer säger det mesta och visade ännu en gång att den 27-åriga forwarden är en spelare som a-l-l-t-i-d går att lita på när det blåser snålt.


Till sist måste Bloggen bara konstatera att det svenska herrlandslaget gjorde det laget alltid gör; Misslyckas i ett EM-kval.

Den här gången var förhoppningarna stora när stjärnan Jonas Jerebko gjorde comeback men vad hjälpte det? Sverige hade råd att förlora med sex mot Turkiet för att drömmen skulle finnas kvar. Det blev åtta. Vad annars?

Men hoppet fortsatte ändå leva. Att Kroatien skulle besegra Nederländerna vara de flesta övertygade om. I så fall skulle Sverige-Nederländerna på måndag bli helt avgörande.


Så blev dock inte. Nederländerna gjorde det Sverige numera aldrig klarar av och det är att vinna viktiga kvalmatcher. Därmed var ridån neddragen ännu en gång för svensk landslagsbasket på herrsidan. För vilken gång i ordningen vet jag inte - har som tur är tappat räkningen vid det här laget.