De måste vara bättre än guldhjältarna

Mästarklubben värvar USA-guard.

Luleå Basket ska försvara guldet.

Luleå Basket ska försvara guldet.

Foto: Petra Älvstrand/Frilans

Blogg2021-07-21 18:31

Då har den regerande mästaren Luleå Basket spikat sin sista (?) importplats och spelaren klubben valde är USA-guarden Bria Goss, 28, som tillsammans med landsmaninnan Brooke McCarty-Williams ska styra lagets bakplan.


Goss har massor av rutin från spel i Europa i länder som Finland, Rumänien och Slovakien. Hur bra hon är går inte att slå fast i dag men skorna hon ska fylla är Maggie Lucas och de är gigantiska.

Det lilla jag sett av Goss ger vid handen att hon är en helt annan spelartyp. Lucas var ett fysmonster, en matchvinnare och en utomjordisk skytt. Kompetenser som försvar, passningsspel och förmågan att ta bollen hela vägen till korgen var okej. Inte fantastiska.

 Luleås nya stjärna ser mer allround ut, gillar att attackera och att sätta högsta fart över golvet.


I och med värvningen kan vi säga att Luleå Basket satt sin rotering som ska vinna värdematcher under nästa säsong. Då förutsätter jag förstås att både Ellen Nyström och Josefin Vesterberg väljer att stanna i Norrbotten.

Förstafemman kommer helt tydligt vara Bria Goss, Brooke McCarty-Williams, Ellen Nyström, Josefin Vesterberg och Allis Nyström. De tre viktigaste spelarna från bänken blir Fanny Wadling, Sofia Hägg och Felicia Ponturo.


Det ser bra ut på pappret. Det svenska materialet vet redan tränaren Robin Sandberg var han har och vad han får. Nej, allt hänger på vilken klass Luleås nya USA-duo håller. De måste vara lika bra, gärna bättre, än förra säsongens stjärnor Matilda Ekh och Maggie Lucas.


Jag skulle gärna se att det fanns en till beprövad spelare i rotationen - gärna en forward. Men vintern är lång och det kan vara bra att starta säsongen, utvärdera eftersom och senare ta ett beslut om ett nytillskott behövs.