Därför talar allt för guld - igen

Det handlar om en gyllene årgång.

Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Ellen Nyström.

Allis Nyström, Josefin Vesterberg, Ellen Nyström.

Foto: Pär Bäckström / frilans

Blogg2021-09-08 20:08

Bloggen har under våren och sommaren inte varit helt hundra på Luleå Baskets lagbygge och om det håller hela vägen nu när var och varannan klubb ser ut att satsa med mängder av importspelare.

Min oro har inte varit jättestor men har först och främst handlat om tappet av guardduon Matilda Ekh och Maggie Lucas. Två hörnstenar under Luleås väg mot guldet i våras.


Frågan där har varit om USA-spelarna Brooke McCarthy-Willams och Bria Goss kan ersätta dem rakt och allra helst vara lite bättre. Efter storsegern mot A3 i säsongens första träningsmatch kom förstås inte ett definitivt besked om den saken. Bara en föraning. Och då är mitt svar just i dag ja. Det ska nog funka. Men det kommer bli annorlunda.


Men när allt kommer till kritan lär hela det här projektet handla om en gyllene trio - den så glansfulla 93-årgången med Ellen Nyström, Josefin Vesterberg och Allis Nyström.

Och där talar mycket för att Luleå Basket faktiskt har ännu mer att hämta. Kanske låter det konstigt men låt mig förklara.


Allis Nyström har under en mängd av år varit extremt skadedrabbad missat massor av matcher och massor av somrar av kvalitativ träning. Men ändå alltid lyckats att hitta något som fungerar.

2021 är något helt annat och när ligaspelet drar igång om några veckor startar powerforwarden på en helt annan nivå trots en lång landslagsperiod i våras. Sommaren har varit problemfri, benen lätta och skadorna lika med noll - något som syntes direkt mot A3 där Nyström långa stunder dominerade med sin fysik.


Josefin Vesterberg hade den förra säsongen en trög start, fick gräva djupt för att hitta sig själv och den nivå hon höll för fem-sex år sedan. I slutspelet föll till sist allt på plats och under finalspelet mot Alvik var hon lagets bästa tillsammans med Maggie Lucas. Om Vesterberg fortsätta den resan från dag ett kan det här bli hur bra som helst.


Ellen Nyström var 20/21 stabiliteten själv från start till mål men det som talar för att allroundspelaren från Skurholmen har hittat nästa nivå i sitt spel är vårens EM-slutspel. Där var Nyström långa stunder briljant men blev, sett till speltiden, ofta brutalt misshandlad av landslagscoachen Marco Crespi som måste haft skygglappar på sig när Luleåstjärnan var inne på planen.

Tar Ellen Nyström med sig det internationella genombrottet in i SBL dam borde många motståndare darra.


Så summan av allt kanske ändå blir det gamla vanliga. Guld igen. Det åttonde i ordningen.