Första maj, första maj
varje sliten kavaj
blir en mantel av strålande ljus,
varje trött proletär
glömmer mödornas här
och går drucken av vårvindars rus.
Arbetarrörelsens förstamaj-firande är en tradition som funnits sedan 1890 och Hannes Skölds text om Första Maj har sjungits sedan 1911.
2020 gjorde pandemin att manifestationerna för första gången fick genomföras i digital form. Så blev det även i år. Istället för traditionsenliga demonstrationer och folksamlingar blev det ännu en digital sammankomst under lördagen.
Det är så klart inte optimalt. Men första maj blev ändå en stark och värdig manifestation för arbetarrörelsens idéer.
Via Facebook följde jag först de norrbottniska Socialdemokraternas förstamaj-arrangemang och utrikesminister Ann Lindes tal. Därefter fick jag ett snack med Linde om hennes syn på kravet om att inrätta ett Barentsinstitut i norra Sverige – ett ämne som bloggen uppmärksammade redan igår.
Klockan 10:30 var det sedan dags att följa den nationella sändningen med tal av statsminister Stefan Löfven (S) och LO:s ordförande Susanna Gideonsson. Plus härlig sång och musik av The Mamas.
Susanna Gideonsson pekade bland annat på LO:s fem krav för ett bättre pensionssystem.
"Den som är utsliten och inte kan jobba i slutet av arbetslivet ska ha rätt till sjukersättning och inte behöva ta av sina pensionspengar", sa hon bland annat.
Stefan Löfven tryckte på partiets förstamaj-tema – "Välfärden först!" – och hur pandemin förändrat människors syn på den offentliga sektorn.
"Nu har många upptäckt hur viktig den gemensamma välfärden är för oss alla. Skällsorden mot vår samhällsmodell har tystnat. Vi har ett nytt politiskt läge", konstaterade Löfven.
I detta nya läge borde det även finnas förutsättningar för Socialdemokraterna att flytta fram sina positioner. Som jag skrev på NSD:s ledarsida 29 april har coronakrisen blivit en smärtsam påminnelse om vikten av sammanhållning och solidaritet, klassiska socialdemokratiska värderingar.
Fler och fler inser att själv inte alltid är bäste dräng. Fler och fler förstår nu värdet av de kollektiva trygghetssystemen och ett starkt samhällsbygge. Få skrek efter borgerliga privatiseringar och nya RUT-avdrag när pandemin drabbade det svenska samhället.
Om socialdemokratin dessutom använder höstens kongress för att utmejsla ett framtidsprogram med några tydliga jämlikhets- och välfärdsreformer borde partiet kunna stå stark i valdebatterna 2022.
Socialdemokratin och arbetarrörelsen fortsätter att vara krafter att räkna med även 131 år efter de första förstamaj-demonstrationerna.