Börje är värd ett eget minneslopp i Boden

En av länets mest framgångsrika amatörtränare genom tiderna, Börje Öhman, gick bort för ett tag sedan. En profil som bör äras med ett eget lopp på Bodentravet.

Börje Öhman

Börje Öhman

Foto: Lennart Jönsson

Blogg2021-01-14 10:00

Sent i höstas gick Kalix-amatören Börje Öhman, 90, bort.

Mannen som tränade och förädlade fram elithästen Mowgli Prophet.

undefined
Börje Öhman

Mowgli Prophet deltog i Sweden Cup och snäppet under den absolut främsta eliten i slutet på 80-talet. Det färgstarka gulsvarta ekipaget blev idoler för många travintresserade längst upp i norr. 

Konkurrensen högst upp i eliten var extra tuff just då och Mowgli Prophet hade oturen att komma fram när det importerades två (!) hela kullar av 3-åriga USA-eliten till Sverige.

Detta under en tid när bankerna gladeligen lånade ut pengar till svindyra, spektakulära travhästinköp...

Siffran på betäckta ston i landet låg runt 9.000 ston i Sverige. (Numera 3-4.000...det var drag i avelsbranschen då...och en stor marknad för en välmeriterad avelshingst/elithäst).

undefined
Börje Öhman

Det var då som världsstjärnor som Mack Lobell, Sugarcane Hanover, Napoletano, Peace Corps, Park Avenue Kathy och min favorit Meadow Prophet m.fl. kom till landet.

Mowgli Prophet sprang in över 3,2 miljoner, fick rekordet 12,9 och vann bl.a. C T.H. Ericssons Memorial på Solvalla, var trea i SM och vann en mängd rikstotolopp. Totalt vann The Prophet-valacken 57 starter av 175.

Mowgli Prophet köptes från P-O Pettersson, Åby, som 5-åring. Hade runt 50-100.000 på kontot, om jag minns rätt, när han anlände till Kalix sommaren 1986.

En skör men kapabel häst.

- Pappa och hans kompanjon Lennart Lund gillade att köpa upp sköra hästar. För att träna upp dom på ett då annorlunda sätt. Hästarna tränades och stärktes upp i sand- och ridträning, berättar dottern Eva Olovsson.

Börje var grossist till professionen i Kalix.

Eva:

- Men det blev mindre och mindre med det och på slutet var det trav för hela slanten.

undefined
Mowgli Prophet - Börje Öhman vinner rikstotolopp inför hemmapubliken i Boden.

Själv minns jag hans första V65-häst, Train Top.

Börje/Train Top vann till 94 gånger degen på Bergsåker en kall januari eftermiddag 1980. Min kompis "El Limpo" hade lirat några tior. 

Det var minsann ett glatt och högljutt kalixgäng som åkte hem de 60 milen i bussen.

Dessa långresor var omtalade och omskrivna. Det var inga blyga norrbottningar som "äntrade" travbanorna söderut under många år...om man säger så.

Min första häst Rango Tide/Anders Lindqvist var också med i samma V65-lopp som Train Top. Därför minns jag Train Top och Börje extra väl. Rango Tide som f.ö. tränades och samägdes av framlidne Rolf Lundström, Bodsjön/Svensbyn, var annars ett fyndköp som vann åtta lopp för oss på kort tid.

Andra kända hästar hos Börje Öhman var Gilep Örn, Dina G, och Belong To Me.

Börje var även ordförande i Norrbottens Travsällskap under en tid och travintresset fanns där under hela hans livstid.

undefined
Börje Öhman

- Pappa var pigg ganska länge. Blev aningen sämre sista halvåret men travet missades inte i första taget, slutar Eva.

Tvåbenta och fyrbenta travprofiler som varit stora profiler inom en räjong brukar äras med ett "eget" lopp. På banorna längst uppe i norr har vi exempelvis Mäster Gustafs Pokal, Greivins Minne, Stig Lindmarks Styrkeprov, Steggbest Minne, och Scandal Plays Minne för att nämna några. 

Som den store travprofil Börje Öhman var, bör han få ett lopp uppkallat efter sig på Bodentravet.