Vi lämnar inte walkover i LAS-frågan

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Marie Nilsson är ordförande i fackförbundet IF Metall. Hon skriver regelbundet i NSD.

Foto: Brian Predstrup

Gästkrönika2020-12-09 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För IF Metall har frågorna om trygghet och omställning högsta prioritet. Många av våra medlemmar har otrygga anställningar. Samtidigt går den tekniska utvecklingen oerhört fort i industrin, inte minst på grund av klimatomställningen. 

Industriarbetarna behöver rustas med ny kunskap för att inte riskera att förlora sina jobb när arbetsuppgifterna förändras. Till exempel när fordonsindustrin elektrifieras. 

I den här verkligheten räcker dagens LAS inte till. I praktiken omfattas många anställda inom industrin inte av turordningsreglerna. 

De som är inhyrda eller visstidsanställda, nästan 20 procent, ingår inte i turordningen även om de har varit på arbetsplatsen länge.  

Även tillsvidareanställda som inte får kompetensutveckling saknar en verklig anställningstrygghet. 

De riskerar alltid att sägas upp vid arbetsbrist, oavsett anställningstid, om de saknar tillräckliga kvalifikationer för tjänsterna som blir kvar efter neddragningen. 

Nästan 7 av 10 av IF Metalls medlemmar har inte fått någon kompetensutveckling det senaste året, visar våra medlemsundersökningar. 

 Så kan vi inte ha det. Vi måste komma till rätta med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling.  

Därför har IF Metall varit drivande i parternas förhandlingar om trygghet och omställning. 

Tidigare i höstas avslutades dessa förhandlingar, när PTK och Svenskt Näringsliv sa ja till slutbudet medan LO sa nej. LO hade nått viktiga framgångar i förhandlingarna, inte minst när det gäller ett nytt system för kompetensutveckling och en begränsning av långa inhyrningar, men bedömde inte att helheten var bra nog. 

När LO beslutade att säga nej till partsöverenskommelsen, beslutade man också att avsluta sina gemensamma förhandlingar. Det betydde inte att IF Metall lämnade walkover i LAS-frågan. 

Problemen med otrygga anställningar och bristen på kompetensutveckling finns ju fortfarande kvar, och måste fortfarande lösas.  

I förra veckan togs ett viktigt steg. Då anslöt sig IF Metall och Kommunal till partsöverenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv. 

Det blev möjligt efter nya förhandlingar där vi nådde tydliga förbättringar av reglerna om visstidsanställningar och hyvling av arbetstid.  

Därmed kommer IF Metall och Kommunal att vara med i de fortsatta förhandlingarna mellan parterna och politiken om LAS. 

Det är väldigt viktigt för oss. Vi behöver vara med och försvara våra medlemmars intressen. Vi kan inte låta de avgörande frågorna om trygghet och omställning lösas av andra. Och vi hoppas att fler LO-förbund ansluter sig.