Utan näringslivet stannar Luleå

Carina Sammeli, ordförande i kommunstyrelsen i Luleå, är ny krönikör på sidan 2 i NSD.

Sverige 3 mars 2021 06:01
Detta är en ledarkrönika. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Som kommunstyrelsens ordförande i Luleå kommun har jag träffat och pratat med fler företag på en månad än jag gjort under flera år tidigare. 

Jag försöker lägga en halvdag varje vecka, vanligtvis fredagar, på att besöka företag och höra om deras verklighet. Tyvärr är de flesta besök digitala just nu. 

 

Det som slår mig mest under dessa besök är vad driftiga och engagerade företag vi har. De flesta har även ambitioner och ofta även konkreta planera på att växa. Nästan varje företag som vill växa kommer i kontakt med kommunen i det arbetet. Det kan handla om behov av ett bygglov, serveringstillstånd, va-kapacitet, mark eller detaljplaner som är vanliga kommunala frågor. 

En kommun är helt enkelt ofta en av möjliggörarna för ett företag att kunna växa. Jag får under mina besök en ganska bra bild av vilka utmaningar vi har i Luleå kommun för att kunna få fler företag att växa, och tar så klart med mig den insikten tillbaka till kommunhuset för att kunna vässa vårt arbete. 

 

Ganska ofta kommer dock frågor som inte kommunen beslutar om upp från företag, till exempel tillstånd från andra myndigheter, behov av energi, olika regler och ersättningar under corona-pandemin. I Luleå är även frågan om att få bygga på höjden en sådan fråga, vilket särskilt påverkar de industrier som behöver komma upp i höjd för sin produktion, men även fastigheter i centrum. 

Även om dessa frågor inte ligger hos kommunen för beslut, så försöker jag göra mitt för att hitta lösningar även på dessa problem, ofta i dialog med myndigheter och inte sällan mina politiska kollegor på nationell nivå. 

 

Luleå kommun har ambitionen att växa och få fler människor som vill bo i vår kommun. Senaste åren har vi pratat mycket om hur många bostäder vi behöver för att växa och hur ett attraktivt liv ser ut i Luleå. 

Jag vill dock lägga till ytterligare en sak för att vi ska kunna växa – vi måste ha fler arbetsplatser. Även om vi har en stark offentlig sektor i Luleå, med både många statliga myndigheter, regionen och kommunen som har många anställda, så finns det begränsade möjligheter att skapa nya arbetsplatser via offentliga jobb. 

Det är helt enkelt så att vi behöver ha fler arbetsplatser i det privata näringslivet för att Luleå ska växa. 

 

Så vad gör jag som kommunalråd då? Jo, jag kommer fortsätta träffa företag, höra och förstå vad de behöver för att kunna växa hos oss. Sen gå tillbaka till kommunen och vässa vårt arbete för att bli ännu bättre på att bidra till företagens utveckling.  För utan företagen stannar Luleå. 

Carina Sammeli

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Ledare

Ledare: Bollen ligger hos Baylan

Ledare

Ledare: Nu har Moderaterna vaknat

Norrbottens Affärer
Övertorneå kommun

AF-kontoret nedlagt: "Varit sömnlösa nätter"

Norrbottens Affärer
Jokkmokks kommun

"Att fara ut och handla i affärerna känns overkligt"

Norrbottens Affärer
Överkalix kommun

Servicekontor istället för arbetsförmedling

Visa fler