Stärk äldres livskvalitet

Höjda statsbidrag blir slag i luften, om pengarna används på fel sätt av kommuner och regioner.

"Nu är det viktigt att kommunerna använder välfärdspengarna på rätt sätt", skriver NSD:s Olov Abrahamsson,

"Nu är det viktigt att kommunerna använder välfärdspengarna på rätt sätt", skriver NSD:s Olov Abrahamsson,

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledare2021-03-04 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Nyligen presenterade SVT/Novus en opinionsundersökning som visar att Socialdemokraterna är det parti som har störst förtroende i sex av de tio viktigaste politiska sakfrågorna.

Socialdemokraterna anses ha bäst politik för äldreomsorgen, sjukvården, skolan, jobben, pensionerna och jämställdheten. 

Vid statsminister Stefan Löfvens digitala studiebesök i Gällivare under onsdagen stod ett av dessa områden i fokus – äldreomsorgen.

Löfven pekade på att redan i år tillförs kommuner och regioner närmare 20 miljarder kr mer för att stärka vård, skolor och omsorg.

En del av dessa pengar är öronmärkta – till exempel äldreomsorgslyftet. Det mesta av regeringens välfärdsmiljarder är dock generella statsbidrag och upp till kommunerna att fördela efter eget förstånd. 

För Gällivare innebär det ett tillskott med 16 miljoner kr. Det är pengar som det rödgröna styret nu använder till projekt för att bryta ensamheten bland äldre och för att förbättra introduktionen för nyanställda i äldreomsorgen.  

Andra goda exempel är S-ledda kommuner som Sundsvall och Kalmar som använder de höjda statsbidragen för att skrota systemet med delade turer och skapa bättre arbetsvillkor.

I vissa kommuner görs dock helt andra prioriteringar. I en krönika i NSD 11 februari pekade oppositionspolitikern Mats Taaveniku (S) på att Kiruna, som styrs av centerpartisten Gunnar Selberg, tvärtom sparar på äldreomsorgen!

Det påminner om vikten av att det är rätt folk som håller i rodret även lokalt och verkligen prioriterar de äldres livskvalitet.

Under pandemin har talats mycket om regeringens ansvar för att hantera problemen, vilket givetvis är rimligt. Men glöm aldrig att Sverige har ett långtgående kommunalt självstyre

Kom ihåg att Sverige består av 290 kommuner, som organiserar skolor och äldreomsorg, och 21 regioner, som basar över sjukvården. Eller som det står i 14:e kapitlet i regeringsformen: "Kommunerna sköter lokala och regionala angelägenheter av allmänt intresse på den kommunala självstyrelsens grund".

Det är ord som alla bör komma ihåg när valet i september 2022 närmar sig.

Valet handlar inte bara om Stefan Löfven och Ulf Kristersson. Det handlar också om vem eller vilka som ska hålla i styråran i landets kommuner och regioner.

Höjda statsbidrag blir slag i luften, om pengarna används på fel sätt av kommuner och regioner. 

"Vi ska se till att Sverige får världens bästa äldreomsorg", sa Löfven under den digitala träffen i Gällivare.

Om det målet ska bli verklighet så gäller det emellertid att alla politiska nivåer nu drar sitt strå till stacken.