S i Luleå mår inte bra

Det finns en stor förlorare just nu – det socialdemokratiska partiet i Luleå.

Lenita Ericsons avgång skakar om den lokala socialdemokratin.

Lenita Ericsons avgång skakar om den lokala socialdemokratin.

Foto: Lars-Göran Norlin

Ledare2020-10-06 14:16
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

För nästan prick ett år sedan lämnade Niklas Nordström kommunalrådsposten i Luleå under buller och bång. 

Det följde en dramatisk tid inom den lokala socialdemokratin. Debatten om efterträdarfrågan blev ingen vacker historia.

Tonläget var hårt i sociala medier och på insändarsidor. Personangreppen var många – från alla håll och kanter.

Själv hoppades jag att partiet skulle landa i en salomonisk lösning som rymde båda huvudkandidaterna – Lenita Ericson och Kent Ögren.

Men ingen av dem var intresserade av att axla rollen som vice ordförande i kommunstyrelsen. För bägge kandidaterna var det antingen eller – antingen ordförandeklubban i kommunstyrelsen eller ingenting alls. 

Således slutade det med en votering på arbetarekommunens möte i december 2019. Ericson fick 54 röster medan Ögren backades upp av 43 ombud.

Efter mötet talade jag med många som var lättade för att striden äntligen var över och att ett nytt ledarskap kunde ta vid. Det kändes som att partiet var på väg att samla ihop sig efter den stökiga hösten 2019. 

Men under ytan har det uppenbarligen fortsatt att bubbla av motsättningar i det socialdemokratiska partiet.

Under tisdagen meddelade Lenita Ericson att hon lämnar sin plats som ordförande i kommunstyrelsen. Hon upplever inte hon har stöd från den lokala partiledningen.

"Det är omöjligt att vara kommunstyrelsens ordförande om det inte finns ett helhjärtat stöd från partiets ledning", skriver hon i ett avskedsbrev.

Så småningom lär det väl visa sig exakt vad dessa motsättningar handlar om. Är det politik, personkemi eller något annat? 

Klart under alla omständigheter är att det finns en stor förlorare just nu – det socialdemokratiska partiet i Luleå.

Minns hur det gick i Boden i början av 2000-talet. Den socialdemokratiska kommunledningen kunde skryta med låg arbetslöshet och många nya etableringar. Det var bäddat för en S-framgång i valet 2002. Men mitt i denna positiva tid började kommunalrådet och arbetarekommunens ledning bråka öppet med varandra.

Det var inget som gillades av väljarna. S petades från makten.  

Det blev åtta långa år i opposition för S. Tlll sist fick Håkan Juholt, då biträdande partisekreterare, gå in som medlare för att ena det lokala partiet i Boden.

Intern turbulens bygger helt enkelt inte förtroende bland de breda väljargrupperna – och den här mandatperioden har varit en minst sagt stormig tid för socialdemokratin i Luleå. 

Valet 2022 kommer med all säkerhet att bli en verklig pärs för den lokala socialdemokratin.