LP-skivan har hakat upp sig

Moderaterna återupprepar sina gamla argument mot A-kassan.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, låter som en gammal LP-skiva som hakat upp sig.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, låter som en gammal LP-skiva som hakat upp sig.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ledare2020-09-23 06:03
Detta är en ledare. NSD:s ledarredaktion är socialdemokratisk och bildar opinion för arbetarrörelsens grundvärderingar.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, låter som en gammal repig LP-skiva som hakat upp sig.

"Jag tror inte det är rätt väg att höja A-kassan. Det försvagar arbetslinjen", sa Svantesson i SVT när hon kommenterade statsbudgeten för 2021.

Så har det alltid låtit från Moderaterna. Men påståendet blir inte mer sant för att det upprepas år efter år.

Först och främst: A-kassan är inget bidrag. Det är en försäkring som löntagarna betalar för att ha en inkomsttrygghet när de förlorar jobbet.

En industribagare i Älvsbyn eller pappersarbetare i Sundsvall ska inte behöva gå från hus och hem, när Polarbageriet brinner ned eller SCA slår igen pappersbruket.

Därför finns A-kassan som en omställningsförsäkring. Under en period får den som förlorar jobbet stöd för att kunna ställa om till en ny tillvaro på arbetsmarknaden.

Att uppbära A-kassa är inte heller ett kravlöst tillstånd eller en livslång försörjning. Den som får A-kassa måste vara aktiv på arbetsmarknaden, söka jobb, delta i Arbetsförmedlingens aktiviteter samt vara beredd att flytta och byta yrkesbana.

Det är en modell som helt präglas av den klassiska arbetarrörelseparollen "Kräv din rätt – gör din plikt". 

Den som drabbas av arbetslöshet har rätt att få en hjälpande hand. Men hen har samtidigt ett eget ansvar för att göra sig anställningsbar och ta de jobbmöjligheter som erbjuds.

Det är dessutom mytbildning att en generös A-kassa bidrar till att öka arbetslösheten.

Verkligheten visar faktiskt motsatsen. Ersättningen från A-kassan var som högst 1990 – nästan 90 procent. Då låg arbetslösheten på låga tre procent.

Sedan dess har värdet av A-kassan urholkats kraftigt – och enligt högerlogiken borde ju arbetslösheten då ha minskat rejält. Men istället har Sverige numera en klart högre arbetslöshet än 1990.

Trots fakta och empiri lär vi ändå få höra Svantesson och andra högerdebattörer repetera sina gamla argument om A-kassan.

Det är bara att hoppas att inte bara LO, utan också sakkunniga inom de partipolitiskt obundna TCO- och Saco-facken, anlägger ordentlig moteld. Det behövs en upplysningskampanj.

Det är trist och sorgligt att ett parti som Moderaterna, som gör anspråk på att vara stats- och regeringsbärande, fortsätter att sprida okunskap och fördomar om hur arbetslöshetsförsäkringen funkar.

I ett snabbt föränderligt arbetsliv kan alla drabbas av arbetslöshet någon gång.

Då behövs stöd och hjälp (i form av A-kassa, arbetsmarknadsutbildning eller arbetsmarknadsåtgärder) för att ta sig vidare. I annat fall riskerar vi att få en stor och växande grupp av permanent utslagna.