Alla borde se serien "En våldsam kärlek"

Kata Nilsson är politisk redaktör på Piteå-Tidningen.

Kata Nilsson uppmärksammar SVT:s dokumentärserie "En våldsam kärlek". I den får vi se och höra fyra berättelser från utsatta kvinnor. Serien går fortfarande att se på SVT Play.

Kata Nilsson uppmärksammar SVT:s dokumentärserie "En våldsam kärlek". I den får vi se och höra fyra berättelser från utsatta kvinnor. Serien går fortfarande att se på SVT Play.

Foto: TT/NSD Arkiv

Ledarkrönika2020-12-28 06:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Flera är vi som sett SVT:s serie "En våldsam kärlek". 

Jag blev tipsad om den av en vän och jag har tipsat alla mina andra vänner om den sedan dess. Programmet handlar om olika kvinnors berättelser om relationer där deras partner misshandlat dem. Skådespelare berättar och återger olika situationer, och programmet är skrämmande välgjort.

Alla kvinnors berättelser inleds med en charmör. En man som uppvaktar henne, visar stor kärlek till henne, är romantisk, och som förstås får henne att falla pladask. 

För vem vill inte ha en partner som skickar rosor till en på jobbet, agerar romantiskt, eller bara hängivet finns där för en?

Men senare förändras också dessa män. De blir kontrollerande. En kvinna berättar att hennes kille vill bestämma när hon ska sova. En annan berättar om hur mannen blir sur för att han tycker att hon ägnar för mycket tid i tvättstugan. En tredje man övertalar kvinnan att flytta utanför stan med honom, göra sig av med sin hund, och sluta träffa sin familj. 

Allt börjar med de små sakerna, som senare blir fler och fler.

Inledningsvis säger en av experterna i programmet att precis alla kvinnor skulle kunna hamna i den här situationen. Det är en viktig sak att poängtera, då många ofta undrar "Varför lämnade hon honom inte?" när de hör om sådana här berättelser.

Jo, för att de små varningssignalerna kommer under tiden när man är upp över öronen förälskad. Och när vi är förälskade ser vi inte på saker med helt nyktra ögon, det är det ingen som gör.

Att någon vill flytta ihop med en kan ju te sig romantiskt, men själva planen är egentligen att isolera kvinnan från sina vänner och sin familj. När isoleringen och kontrollen väl är passerad en anständig gräns har kvinnan ingen att vända sig till i sin omgivning. 

Och just frågan "Varför lämnade hon honom inte?" är så skuldbeläggande att det blir skamligt att säga att man varit utsatt. Det är också det som gör att kvinnor ofta skyddar sin förövare, för att hon är rädd att ingen ska tro henne och att mannen sedan ska straffa henne ytterligare.

Av den anledningen är det allas ansvar att hålla ögonen öppna för tecken på att något är fel. 

Givetvis är det Polisens ansvar att prioritera detta, där vi tyvärr ser att det inte alltid görs. Givetvis är det även viktigt att sjukvårdspersonal har ögonen öppna om kvinnor kommer in för oförklarliga skador. Men det är faktiskt upp till oss alla att noggrant se efter de människor vi har i vår omgivning. Både kvinnor och män.

Programmet är utan tvekan ett alla, både kvinnor och män, borde se. Det är inte säkert att du som läser den här texten har någon i din närhet som är utsatt, men om du har det är det troligare att du upptäcker det när du sett den här serien. Och det är just hela poängen. Att alla kvinnor kan hamna där. 

Det handlar inte om att kvinnan i fråga är svag, det handlar om männen. De här männen är hemska, och inledningsvis ofta charmiga. De har säkert kompisar som aldrig skulle kunna tro att de här männen går hem och misshandlar sin fru. Tecken på att något sådant förekommer måste därför alla bli mer uppmärksamma på.

"Om du känner igen tecken från min historia kan du förhoppningsvis koppla det och våga anmäla. För det kommer att göra skillnad" avslutar en av kvinnorna sin berättelse. Serien finner man på SVT Play.