Som NSD berättade häromdagen vill inte Gällivare kommun ta över ansvaret för den gamla järnvägsbron i gränsbyn Kalixforsbron. Därmed kan den snart komma att rivas. Detta eftersom Trafikverkets meddelat att man vill ansöka om utrivning av bron hos mark- och miljödomstolen om inte kommunerna meddelar att man vill ta över ansvaret för den innan 30 december.
Läs mer: "Snart kan järnvägsbron rivas"
NSD ringde Lars Alriksson, moderat kommunalråd i Gällivare, eftersom det är stug- och husägare på Gällivaresidan om Kalixälven som verkligen behöver bron.
– Om vi skulle ha fått frågan om att anlägga en bro skulle vi aldrig ha gjort det. Nu har vi gjort den här bedömningen och den står vi fast vid, sa Lars Alriksson, till NSD då.
Kirunas kommunalråd, Kristina Zakrisson, (S), säger att kommunens inställning är densamma som för ett par år sedan. Då föreslog Trafikverket att kommunerna skulle ta över ansvaret för bron och att Gällivare skulle stå för 80 procent av kostnaden - Kiruna för resten.
– Då övervägde vi det. Men när vi fick beskedet att Gällivare inte kommer gå in med några pengar sa vi också nej. Eftersom Gällivares inställning verkar vara att man inte vill ta över ansvaret för bron är vår inställning som tidigare: Att vi inte kommer gå in och ta ansvar för den.
Läs mer: "Oklart vem som ska driva brofrågan framåt"
Kristina Zakrisson säger också att hon har en viss förståelse för Lars Alrikssons resonemang.
– När man flyttar dit vet man ju att man flyttar till ett fritidshusområde. Vi har en situation som man lite kan likna vid det här uppe i Karesuando, säger hon, och syftar på den bro som kungen gav ett barn för många år sedan.
Flickan som skrev till kungen - som då var kronprins - bodde på en halvö och ville kunna ta sig till skolan utan att någon var tvungen att ro henne till fastlandet. Med tiden har bron förfallit och Kiruna kommun har fått önskemål om att betala för upprustningen av den. Men så långt sträcker sig inte kommunens skyldigheter menar Kristina Zakrisson.
– Det är inte självklart att kommunen, om man bosätter sig på en plats där det inte finns en allmän väg eller bro, är skyldig att se till att det finns en sådan, säger hon.
Hur ska man tänka om man behöver en broförbindelse? Ska man flytta?
– Jag vet inte. De som bor på den sidan är ju Gällivare kommuns medborgare. Så det får väl Gällivare kommun svara på, säger hon.