Snart kan järnvägsbron rivas

Nu verkar tiden vara utmätt för den gamla järnvägsbron i byn Kalixforsbron - som ligger på gränsen mellan Kiruna och Gällivare. Kommunerna har fram till den 30 december på sig att meddela att man vill ta över ansvaret för bron. Kommer inga sådana besked vill Trafikverket riva den.

NEJ TACK. ”Vi har inte byggt bron och vi anser att det här är Trafikverkets sak”, säger Lars Alriksson.

NEJ TACK. ”Vi har inte byggt bron och vi anser att det här är Trafikverkets sak”, säger Lars Alriksson.

Foto: Emma Eriksson

KALIXFORSBRON2016-11-08 06:00

I byn finns ett tiotal bofasta hushåll och ett femtiotal fritidshus. Bebyggelsen är utspridd på båda sidor Kalixälven - som utgör kommungräns mellan Kiruna och Gällivare i området. NSD ringer Lars Alriksson, moderat kommunalråd i Gällivare, för att höra vad kommunen har för inställning i brofrågan. Han säger att Trafikverkets besked - att man avser ansöka om utrivning av bron hos mark- och miljödomstolen om kommunerna inte vill ta över ansvaret för den - inte ändrar Gällivare kommuns inställning i frågan.

Gällivare kommun menar att bron är Trafikverkets ansvar.

Läs mer: "Vi bor i byn som kommunerna glömde bort"

De som bor och har stugor på Gällivaresidan hoppas att kommunen ska ta över ansvaret för bron. Vad jag förstår finns i princip ingen annan väg över älven i närheten. Hur tänker ni kring det?

– Vi värderar sådant också. Det här är inte första gången som frågan om Kalixforsbron är aktuell. Och kommunen har ju inte byggt upp den heller. Nu är det ganska nyligen vi har fått brevet från Trafikverket, men hittills har inget hänt som förändrar vår inställning, säger Lars Alriksson.

Enligt honom ska frågan inte behandlas politiskt.

– Vi har inte byggt bron och vi anser att det här är Trafikverkets sak. Vi har inte ändrat inställning i frågan, fortsätter Alriksson, som heller inte tror att kommunen kommer att ändra sig.

Läs mer: "Oklart vem som ska driva brofrågan framåt"

Men måste inte någon slags lösning till? Ett sätt att ta sig över älven.

– Ja men, hur gjorde man innan?

Jag tror att folk gick över bron.

– Ja. Men det finns ju flera stugor ända upp till Nikkaluokta på Gällivaresidan och det är ju inte broar över där. Det är inte alla stugor som har en broförbindelse, så att säga.

Stugägarna och de bofasta på Gällivaresidan har fått bygglov av er. Så i någon mening har ni ju hjälpt folk att etablera sig och leva där.

– Det måste jag kolla lite närmare. Men jag har varit uppe och jagat lite längre bort i området och det ser ut som att folk har byggt stugor där. Jag menar att det inte nödvändigt att det måste finnas en bro för att man ska bygga ut sin stuga.

Nej det förstår jag. Men om kommunen beviljar bygglov hjälper ni ju folk att skapa sig ett liv där. Och nu vill ni inte ta över ansvaret för bron som är jätteviktig för dem med hus och stugor på Gällivaresidan.

– Om vi skulle ha fått frågan om att anlägga en bro skulle vi aldrig ha gjort det. Nu har vi gjort den här bedömningen och den står vi fast vid. Men det är klart att det blir en stor förändring för dem. Men som sagt var: Det har aldrig varit kommunens tanke att bygga en bro där. Ansvaret för att det blivit så här faller på Trafikverket, säger Lars Alriksson.

Det gäller saken

Järnvägsbron byggdes i början av 1900-talet och togs ur bruk på 1980-talet då bron bredvid, den som används nu, stod klar. Men den gamla bron revs aldrig. Vägverket tillät, mer eller mindre formellt, stugägarna att börja köra bil över bron.

Vad som ska hända med den har varit oklart länge. Eftersom Trafikverket, enligt sitt regelverk, inte får sköta underhållet av en bro som inte används för allmän väg- eller järnvägstrafik vill man riva den.

Trafikverket, som alltså äger bron, menar att den är trafikfarlig och att dagens situation inte är hållbar.

Enligt Lantmäteriet, som också hanterat brofrågan, är det heller inte lämpligt att byns vägförening tar över ansvaret för bron.

Källa: Trafikverket, Lantmäteriet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om