Vad som ska hända med den gamla bron har diskuterats länge. Trafikverkets Magnus Edfast säger att myndigheten enligt regelverket inte får underhålla anläggningar som inte är knutna till det allmänna väg- eller järnvägsnätet - vilket bron inte längre är. Men myndigheten äger den och därför ansvarar man för trafiken.
Och enligt Trafikverket är den inte trafiksäker.
– Det ansvar som vi på Trafikverket har är att man på ett säkert och tryggt sätt ska kunna ta sig över bron. Som bron ser ut idag är den inte trygg och säker att färdas över. Sedan tycker vi att kommunerna måste ta sitt ansvar här också på något sätt. Därför vill vi rekommendera att de tar över underhållsansvaret och ägarskapet till bron. Och här står vi idag, säger Magnus Edfast.
Enligt honom ska en arbetsgrupp med representanter från Trafikverket, kommunerna och vägföreningen startas upp. Syftet är att diskutera om - och i så fall hur - ett ägarskap och ansvar för bron kan överlämnas. Visar det sig omöjligt för kommunerna att ta över bron vill Trafikverket att den rivs.
– Nu hoppas och tror vi att kommunerna ska vara driva det här. Det måste vara de som tar initiativet, säger han.
Att Banverket, vars uppgifter Trafikverket nu sköter, en gång i tiden tillät byborna att börja köra bil över bron kallar Magnus Edfast för ett "principfel". Han beklagar den nuvarande situationen och har uppfattningen att bron borde ha rivits redan när den togs ur bruk.
– Självklart förstår jag att de som använder bron är oroliga, säger han.
De flesta av husen i byn ligger på Gällivaresidan och det är till Gällivare kommun de bofasta betalar skatt. Men budskapet från Rune Blomster är att det är Trafikverket som får driva frågan framåt.
– Om det är någon som ska starta upp en arbetsgrupp är Trafikverket. Det är ju en driftskostnad på en bro och vi har inga sådana pengar idag. Så länge Trafikverket har ansvaret för bron ser jag ingen anledning till att vi ska agera, säger Rune Blomster.
NSD pratar också med Hanna Sälgfors vid räddningstjänsten i Kiruna. Hon menar att de vet hur man kör till byn. I det här fallet ville man att en bybo skulle möta upp dem för att hitta den sista biten fram till huset där det brann.
– Om SOS Alarm har en säker position behöver vi inte någon som möter upp oss, säger hon, och lägger till att osäkerheten kring exakt var det brann inte innebar att insatsen fördröjdes.
Vad gäller situationen vid järnvägsbron - att det var oklart om brandbilen kunde köra över eller inte - är grundregeln för räddningstjänsten att inte chansa.
– Vi kan inte riskera att vår personal skadar sig. Men när vi fick höra av byborna att annan tung trafik kör över bron gjorde vi bedömningen att det skulle vara säkert, fortsätter hon.