Hållbarhet målet när centrum ska utvecklas

Samarbete, gemensamma mål och en helhetssyn. Det var några av ledorden från de inbjudna gästerna från Jönköping på inspirationsseminariet i kommunhuset i Kalix.

Strandgatan  i Kalix centrum. FOTO: Lotta Nilsson

Strandgatan i Kalix centrum. FOTO: Lotta Nilsson

Foto: Lotta Nilsson

KALIX2010-03-30 06:00
Inför utvecklingen av Kalix centrum anordnade kommunen ett seminarium
i går. Dit hade inblandade
i utvecklingen av Jönköpings stadskärna bjudits in för att dela med sig av sina erfarenheter och lärdomar.
Gemensamma mål
- Hitta inte på så mycket konstigt och försök inte göra exakt som vi. Bygg på det ni har i stället och jobba på gemensamma mål, sade före detta kommunalrådet i Jönköping, Carina Lundeholm, som nu jobbar som konsult i frågorna.
Hon ansåg att helhetssynen har saknats i Kalix och att man i stället har tittat på projekt till projekt.
Hållbarhet eftersträvas
Arbetet med den fördjupade översiktsplanen för Kalix centrum har kommit igång för några veckor sedan. Förslag till mål och visioner för centrum har tagits fram som sträcker sig till 2025. Bland andra en förtätning av staden som innebär mindre trafik och fördelar för handeln, mer plats för gångtrafik, mer mötesplatser och aktiviteter.
Målet är ett hållbart samhälle både ekonomiskt, kulturellt, socialt och ekologiskt. För att kunna identifiera lämpliga områden för ny bebyggelse har samhällsbyggnadsförvaltningen gjort en enkät som riktar sig till fastighetsägarna i centrum.
Vad vill ni att dagen ska ge?
- Den ska väcka tankar vad vi kan göra utifrån vad andra har gjort, säger samhällsbyggnadschefen i Kalix, Karl-Axel Bergström.
Det finns likheter mellan kommunerna trots skillnaden i storlek. Carina Lundeholm berättar om tiden när deras köpcentrum öppnades.
Tusen fler per år
- Det var lite kriskänsla. Hotet från en etablering blev döden för resten av handeln. Planering och samarbete gav däremot resultat. Fastighetsägare, kommun och köpmannaföreningarna bildade ett gemensamt bolag med samma mål. En levande stad. Nu är befolkningstillväxten i Jönköping tusen personer per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om