Därför jagar Lulebo kostnader

Lulebo måste sänka kostnader och höja intäkter. Det framgår av ett styrelseprotokoll där bolaget spår svaga resultat både i år och nästa år.

PROTOKOLL. Här framgår att Lulebo måste vidta åtgärder.

PROTOKOLL. Här framgår att Lulebo måste vidta åtgärder.

Foto:

LULEÅ2016-04-18 19:18

Samtidigt som ekonomin är stark jobbar Lulebo hårt för att få upp lönsamheten. Det är bilden som Lulebos vd Anna-Stina Nordmark Nilsson ger av tillståndet i det kommunala fastighetsbolaget just nu.

– 2016 är omställningens år. Det är stora utmaningar, säger hon.

I ett styrelseprotokoll från början av april som NSD tagit del av målas en mörk bild upp av Lulebos ekonomi. Resultatet för 2016 väntas bli svagt och 2017 spås bli ett mycket svagt år om inget görs.

Orsakerna är flera:

Räntekostnaderna är högre än budgeterat.

– Vi ville lösa in våra dyraste lån i förtid men eftersom det är minusränta ville bankerna ha så mycket pengar att det inte blev någon större skillnad mot att låta dem löpa, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Intäkter och utgifter går i otakt efter Rikshemaffären.

– Vi har tappat 200 miljoner på årsbasis i hyresintäkter medan kostnadssidan är mer trögrörlig och släpar efter. Det är svårt för oss att påverka. Men arbetet med en ny organisation pågår.

Läs mer: Tårtfest då Rikshem firade köpet

I protokollet påpekas skarpt att kostnaderna måste minska och intäkterna öka.

– Historiskt har inte Lulebo haft en bra prestation på fastigheter. Nu vänder vi på alla kostnader som är direkt knutna till dem. Det blir nya driftavtal. Vi ser över energiförbrukningen. Och vi gör en ordentlig genomlysning av våra bestånd för att skapa en ny underhållsplan för varenda fastighet.

Vad är intäktsökningar?

– För Lulebos del är det hyreshöjningar och där följer vi våra uppgörelser med Hyresgästföreningen.

Kan det finnas behov av extra höga hyreshöjningar?

– Nej, det vet jag inte. Det kan jag inte svara på.

Lulebo har under en lång rad av år levererat en vinst på mellan 10–20 miljoner kronor. Det gör man i år också trots omställningsproblemen, tror Anna-Stina Nordmark Nilsson.

– Vi lär nog hamna där. Men Lulebo behöver göra ett bättre resultat än så för att klara underhållsplaner och andra utgifter. Vi behöver göra 50 miljoner i vinst per år i snitt på lång sikt.

Lulebo har nästan 1,1 miljard i kassan efter Rikshemaffären. En stor del av pengarna är dock öronmärkta för nybyggen.

Läs mer: NSD avslöjar: Kodnamn Olga - affär för 700 miljoner

Men mer slantar är på ingång. NSD avslöjade förra veckan att ännu en jätteaffär står för dörren. Lulebo slutförhandlar i dagarna med fastighetsbolaget Nordhalla i en affär som omfattar ett stort bestånd på Örnäset, Hertsön och Porsön till ett pris av drygt 700 miljoner kronor.

– Jag kommenterar aldrig sådana uppgifter, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om