"En innovationskraft och nybyggaranda som imponerar"

Under Nordea summit north hölls ett panelsamtal i Boden kring ämnet tillväxt och industrisatsningarna. "Alla vill vara med och bidra och skapa den här förändringen. Den känslan har inte varit så stark någon annanstans", säger Peter Dalmalm från Nordea Sverige.

Boden 25 oktober 2022 09:21

Evenemanget, som arrangerades av Nordea, hölls i Norrbotten och Västerbotten i början av oktober. Aktiviteter har skett bland annat i Luleå, Boden, Skellefteå och Umeå.

– Det är andra året vi arrangerar Nordea summit north och vi är stolta över evenemanget. Det är både stora och små företag som närvarar och det har varit stor aktivitet med hundratals kunder och paneldebatter. Syftet är att få finanssektorns ögon på norra Sverige, säger Peter Dalmalm, chef för företagsaffären på Nordea Sverige.

I Boden hölls ett panelsamtal och representanter från det lokala näringslivet och industrin samt bankerna var på plats.

– Målet med dagen var att knyta kontaktar och lyfta relevanta frågor. Vi tror på den gemensamma kraften. Allting handlar om att få det ekonomiskt hållbart. Då finns kraften där. Vi är här som expertis i finansiering och bankrelaterade frågor.

 

En av talarna var Erik Bohman från H2 Green Steel som berättade om läget i dag och vad man kan göra för den gröna omställningen och tillväxten i Norrbotten.

Norrbotten utmärker sig och har stora möjligheter för tillväxt, menar Peter Dalmalm.

– Det är nära hit från Stockholm och resten av Europa, vilket gör det tillgängligt för många människor. Snabbheten att ta sig hit underlättar för regionen att kunna växa ytterligare. Vår roll som bankpartner är att vara med och bidra till att den här positiva utvecklingen fortsätter. Nordea sitter på 500 000 företagskunder och vi försöker använda våra nätverk för att bistå till den gröna omställningen, säger han och fortsätter:

– Företagsetableringarna och industrisatsningarna i Norrbotten kräver infrastruktur med bostäder, skolor och annat som får livet att gå ihop. Det är viktigt att få ihop finansiering för befintliga och nya företag som vill växa i regionen. Vi är en finansiell institution som kan göra det enkelt att skaffa boende och göra dagliga finansiella transaktioner på ett enkelt sätt, men det behövs större kapital. Det är viktigt att hitta gemensamma vägar att finansiera satsningarna. Ju mer vi gemensamt bidrar till att skapa attraktionskraft, desto mer kan vi få fler att flytta hit från andra orter.

 

Peter Dalmalm hoppas att Nordea summit north har skapat förutsättningar till samverkan som kan leda till ännu fler hållbara affärer i Norrbotten. Han är imponerad av mentaliteten och inställningen hos bodensarna.

– Dagen var helt fantastisk. Alla vill vara med och bidra och skapa den här förändringen. Den känslan har inte varit så stark någon annanstans. Det är otroligt intressant att man gör det tillsammans. Det finns plats för företag, banker och kommuner. Även konkurrenter samarbetar. Jag tycker att det är helt unikt.

Hur ser du på utvecklingen i Norrbotten?

– Det byggs mycket i Norrbotten, inte bara av stora utan också av små företag. Det är en innovationskraft och nybyggaranda som imponerar. Man brukar prata om de stora drakarna, men vi ser en stor betydelse också hos de små företagen. Mycket görs också tillsammans med de universitet som finns, säger Peter Dalmalm och fortsätter:

– Det finns affärer att göra i norr. Det finns en växande industri här. Inflation och höga räntor sätter stopp i många områden, men det ser man inte i norra Sverige. Vi tror att Sverige kommer ha en negativ utveckling under nästa år, men Norrbotten kommer inte ha det. Norrbotten kommer sticka ut ännu mer. Det är anmärkningsvärt. Man beräknar en tillväxtsökning på 0,3 procent i BRP under 2023.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa