Han är finalist i stor nationell forskartävling

I dag går Final Grand Prix av stapeln på Nalen i Stockholm. Maksim Nikonovich, doktorand i maskinelement vid Luleå tekniska universitet, är en av finalisterna som på fyra minuter ska presentera sin forskning så begriplig, fängslande och inspirerande som möjligt.

Luleå 1 december 2022 09:03

Forskar Grand Prix, som samordnas av organisationen Vetenskap och allmänhet och genomförs i samarbete med lokala arrangörer runt om i landet, är Sveriges största tävling i presentationsteknik för forskare. I Luleå stod Teknikens hus för värdskapet.

– Jag är förstås lite nervös, men ser fram emot finalen. Det ska bli väldigt spännande att se vad de andra forskarna gör. Dessutom är det en stor utmaning för mig själv att göra min forskning som jag brinner för, tillgänglig och intressant för en publik som inte är lika hängivna just mitt forskningsområde, säger Maksim Nikonovich i ett pressmeddelande.

Den korta tiden som finalisterna får att presentera sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt är en utmaning.

– Forskare är inte vana att endast få fyra minuter på sig att presentera sin forskning, arrangemanget ger därför inte bara besökarna nya kunskaper inom forskning i framkant utan utvecklar även forskarnas presentationsteknik, säger Josefin Wäppling Bernárdzon, verksamhetsutvecklare vid Teknikens hus.

Maksim Nikinovich forskar om maskinelement inom tribologi, mer specifikt vad som händer med polymermaterial, som plaster, vid mycket låga temperaturer. I dag används ofta stål som material för maskinelement, men Maksim Nikinovich försöker undersöka om polymermaterial kan ersätta stålet. I sin presentation använder han choklad för att illustrera vad som händer med material vid olika temperaturer och med olika innehåll. Presentationen är ett viktigt sätt för forskarna att nå ut med sin forskning, och göra den tillgänglig för en värld utanför universitetet, enligt pressmeddelandet.

– Vi lever i en snabbt föränderlig omvärld, då är det viktigt att hålla sig uppdaterad om den senaste utvecklingen för att hänga med. Sedan behöver vi locka fler, särskilt unga människor till att själva bli forskare, och inspirera dem till nya upptäckter, säger Maksim Nikinovich.

Förutom Makism Nikonovich, deltar forskare inom om autism, magi, datasäkerhet, insatser för att hjälpa för tidigt födda barn och gröna material.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa