"Avgörande att attrahera kompetens från hela världen"

Minddig, Sparbanken nord och Norrbottens handelskammare lanserar samarbete för att välkomna och behålla kompetens som kommer till norra Sverige.

Norrbotten 11 november 2022 10:26

I samarbete med Sparbanken nord och Norrbottens handelskammare vill Minddig genom information och guider på plattformen förenkla för inflyttade att förstå samhällsfunktioner och serviceutbud.

Först ut är en beskrivning av det svenska ekosystemet för vardagsekonomi och hur man som inflyttad skaffar de tjänster som krävs för att klara sin vardagsekonomi.

— Detta är ännu ett sätt vi kan visa på hur vi tillsammans kan lösa en av de tuffaste utmaningarna, att inte bara attrahera utan även behålla alla talanger som nu börjar anlända till norr för att genomföra den gröna omställningen. Att attrahera 100 000 personer är tufft, men lyckas vi inte med att få dem att stanna då är det omöjligt att nå målet, säger Chana Svensson, Grundare och vd för Minddig.

— Utifrån norra Sveriges enorma behov av kompetens kommer det vara avgörande att vi kan attrahera kompetens från hela världen. Vi ser vikten av att inflyttad talang känner sig välkomna och bosätter sig i vår region. Genom detta initiativ vill vi bidra i de frågor där våra tjänster kan göra skillnad. Det är en del av vårt samhällsengagemang och uppdrag som sparbank, säger Erika Mattsson, chef för hållbarhet och samhälle på Sparbanken nord.

— För våra medlemmar är kompetensförsörjning en av de absolut mest prioriterade frågorna. Norrbottens Handelskammare har därför bidragit med erfarenhet och kompetens för att stötta detta initiativ. Vi tycker därtill att det är fantastiskt att insatsen skapar direkt nytta för våra medlemmar i deras rekryteringsprocess av globala talanger till länet, säger Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa