Mats Ehnbom: "Jag är stolt över vår samhällsnytta"

Från reporter på Norrbottens-Kuriren till vd för Norr Media. Ett brinnande samhällsintresse och den ständiga viljan framåt är de främsta drivkrafterna bakom Mats Ehnboms resa. I det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer berättar han om en bransch i konstant förändring, men också om sin största basketidol och sitt starkaste intervjuminne.

Nyheter 29 april 2021 10:18

Sina första steg in i mediebranschen tog Mats Ehnbom under gymnasiet, som extrajobbande sportreporter på Norrbottens-Kuriren i Luleå. Det var också till den tidningen han återvände efter tre års journalisthögskolestudier i Sundsvall.

– Jag kom in i dagstidningsbranschen i en brytningsperiod. Vi använde delvis skrivmaskiner fortfarande, och tidningsproduktionen var väldigt komplex och komplicerad. Man skar färdigt tidningssidorna på kvällstid och allt var ett manuellt hantverk. Texter skrevs in två gånger, först av reporter och sen av ytterligare en inskrivare.

Mats Ehnbom konstaterar att mycket har hänt sedan dess.

– Vi är väldigt långt ifrån det sättet att producera innehåll idag. Jag har fått vara med om hela resan i branschen, det har lärt mig mycket och gett mig erfarenheter som har varit väldigt värdefulla. Den förändringen och processen har gjort att jag velat stanna i branschen. Jobbet har förändrats över tid och det har gjort att jag, som är rastlös och vill att det ska hända saker, har känt att det gör det ju hela tiden.

Som vd har han övergripande ansvar över Norr Medias verksamhet, som förutom NSD och Norrbottens-Kuriren i Norrbotten också sträcker sig till norra Västerbotten, efter att tidigare Norrbottens Media köpte Norran i Skellefteå och Piteå-Tidningen i slutet av 2019. Mats Ehnbom berättar att mycket är på gång inom företaget just nu och framåt, särskilt i och med det intressanta läge regionen befinner sig i.

– Det har aviserats den obegripligt stora summan av tusen miljarder kronor i gröna industrisatsningar, precis här i vår region där Norr Media finns. Det här ger såklart möjligheter, och där ska vi vara en motor som ska informera och lyfta de här frågorna redaktionellt. Men också hjälpa våra kommersiella partners att faktiskt dra nytta av detta. Vi kan hjälpa dem att marknadsföra sig, att synas och ta del av tillväxten som kommer ske i vår region.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det roligaste är att få befinna sig på en arbetsplats där den övergripande målsättningen och kärnan i verksamheten är samhällsförbättring. Vi har till och med i vår affärsidé att vi ska göra vår region till en bättre plats att leva och verka i, säger Mats Ehnbom och fortsätter:

– Att få jobba med det dagligen som vd, det är en belöning som jag inte hittar någon annanstans. Det är nog den största tillfredställelsen i mitt jobb att se när vi lyckas med det, och det gör vi faktiskt dagligen. Det finns många höjdpunkter att ta fasta på i mitt jobb.

 

I det här avsnittet av Snacka om affärer pratar Mats Ehnbom också om vilken roll den lokala journalistiken har i dagens samhälle, om hur mediebranschen ser ut framåt, om ledarskap och hur han själv laddar batterierna. Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: https://snackaomaffarer.podbean.com/

 

Snacka om affärer görs i samarbete med Almi Nord, och i avsnittet delar rådgivare Stefan Stålnacke med sig av tre viktiga frågor att ställa sig om man funderar på att köpa ett företag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa