Högt tryck på Gällivareföretaget: "Vi vill växa"

Företaget Certy har en hög efterfrågan på sina tjänster inom verksamhetsutveckling och ledningssystem. "Vi har ett stort tryck på oss med fler förfrågningar än vi kan hantera. Vi är uppbokade i nästan ett och ett halvt år framåt", säger Tobias Joensuu.

Gällivare 29 november 2022 08:29

För tio år sedan arbetade Tobias Joensuu och Niklas Bodin tillsammans som kontorschef och konsultchef på Adecco i Malmfälten. Sedan arbetade de på olika håll under en tid och Niklas Bodin startade företaget Actas. För tre år sedan gick Tobias Joensuu över dit och tillsammans startade de ett affärsområde för ledningssystem.

– Vi genomförde certifieringar för kunder i två år innan vi bröt ut affärsområdet från Actas och startade Certy. Det var stor efterfrågan på marknaden så vi behövde satsa lite hårdare för att kunna ha bättre fokus, säger Tobias Joensuu.

Actas drivs vidare med kontor i Piteå, Kiruna och Skellefteå medan Certy startade upp i år i Gällivare och Piteå. Tobias Joensuu sitter i Gällivare.

– Många myndigheter ställer krav på kvalitet och miljö, men många arbetar också mot arbetsmiljö och informationssäkerhet. Certy kan erbjuda certifieringar för allt, men också svetsstandarder och bärande konstruktioner mot bygg, säger han och fortsätter:

– Vi håller på att rekrytera. Det är svårt att få tag på kompetens, men vi hoppas att vi ska kunna varva lite fler under kommande år. Om vi kan rekrytera rätt människa på rätt plats så kan vi renodla våra tjänster och erbjudanden och utvecklas fortare.

Hur ser branschen ut i Norrbotten?

– Den utvecklas fort. Vi har ett stort tryck på oss med fler förfrågningar än vi kan hantera. Vi är uppbokade i nästan ett och ett halvt år framåt. Rekrytering är en del av vårt fortsatta arbete för att möta efterfrågan. Det finns inte så många konkurrenter på marknaden lokalt i dag. 

Han tycker att kundernas förståelse kring ledningssystemen är minst lika viktigt som själva certifieringarna.

– Även om det finns stora kundkrav på certifieringar från beställare och myndigheter så är det viktigast att arbetet är hållbart för en själv. Vi vill att ledningssystemen engagerar medarbetare och kunder så det blir ett gemensamt arbete.

Vad är nästa steg?

– Ett mål är att etablera oss i Luleå 2023. Vi vill växa och ett annat mål är utbildningar då vi ser en stor ökning av certifieringar under dessa ansträngda tider då ingen har råd med bortkastade resurser, säger Tobias Joensuu.                         

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa