Tre Kronor hyllades på slott och torg

Tre Kronor hyllades kungligt efter VM-triumfen.

De försenade guldhjältarna tog vägen via Stockholms slott innan de sjöng allsång på Sergels torg tillsammans med tusentals jublande fans.

Det här är något som man aldrig tröttnar på, säger lagkaptenen Joel Lundqvist.

22 maj 2017 18:21

Trots eskort av svenska flygvapnet kom de nästan två timmar försenade från Köln, strax före klockan 15 på måndagseftermiddagen, och åkte raka vägen in till centrala Stockholm för att hyllas efter gulddramat i Köln.

Första anhalten var Stockholms slott där spelarna hälsade en och en på prinsessan Victoria, prins Daniel, deras två barn och prins Carl Philip. Ettårige prins Oscar hade dagen till ära en svensk landslagströja på sig när hela gänget poserade för ett gruppfoto.

Telegram från Indonesien

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia var inte i landet och hade skickat ett gratulationstelegram till Tre Kronor:

"Från statsbesöket i Indonesien vill vi framföra våra varma gratulationer till ishockeylandslaget, Tre Kronor, till VM-guldet. Vi gläds med den fina prestationen och laginsatsen".

På Sergels torg mötte sedan statsminister Stefan Löfven (S) upp och välkomnade, med stöd från tusentals fans, hockeylandslaget.

Det är klart att det här måste firas. Det handlar om hjältar som har tagit VM-guld. I Sverige tar vi självklart emot dem, säger Stefan Löfven till TT.

Sedan kom de upp på scenen, en efter en. Bland dem som fick störst jubel fanns inte oväntat målvaktshjälten Henrik Lundqvist.

Jag kommer ihåg hur det var när vi kom hem från OS, att få dela det med fansen. Det är många som stöttar oss, och det här är en stor glädje för oss också, säger Henrik Lundqvist.

"Otroligt mäktigt"

Det här var hans första VM-guld. Samtidigt tog tvillingbrodern Joel sitt tredje.

Brorsan har ju haft två i ett par år så det är klart att man ville in i den klubben, att få en guldmedalj.
Det har varit en speciell tid, att få hänga med brorsan. Det var en sekvens där på isen som har satt sig djupt i hjärtat: när man stod där med brorsan och såg flaggan gå upp. Det var ett minne som jag kommer att ha kvar resten av livet.

Joel Lundqvist, lagkapten i VM-guldlaget, delar känslan.

Att få vinna tillsammans, det är verkligen en pojkdröm som går i uppfyllelse. Jag är sjukt glad för egen del och väldigt stolt för hans del, säger Joel Lundqvist.

En annan av de stora hjältarna var William Nylander, 21-åringen som kunde fira karriärens första mästerskapsguld och dessutom att han blev utsedd till VM:s bäste spelare.

Det är otroligt mäktigt, men man hade inte kunnat göra det utan de här grabbarna, säger han.

Nylander riktade sig också till de tusentals fans som hade tagit sig till Sergels torg:

Att kunna fira det med er är helt otroligt!

Falkman visade VM-form

Loa Falkman kom upp på scenen och visade även han VM-klass när han rev av nationalsången. Lite senare fortsatte allsången när segerrusiga VM-guldmedaljörer sjöng "We are the champions" tillsammans med fansen nere på "plattan".

Det här betyder otroligt mycket, jag rankar det här högst på min lista. Det var hit vi ville, att få fira med det svenska folket, säger Nicklas Bäckström, Washingtoncentern som nu har två VM-guld.

Tre Kronor inledde guldfirandet efter matchen med öl och pizza i omklädningsrummet i Köln och i den intilliggande poolen, enligt Aftonbladets bilder.

Hela laget hängde på hotellet och hade bara otroligt kul tillsammans. Vi har kommit varandra ganska nära i gruppen, det är ett fantastiskt gäng. Men i kväll blir det kanske lite mer fart, säger Henrik Lundqvist inför måndagens fortsatta firande.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer/TT