Svensk mardrömsstart på EM-kvalet i basket

Sveriges basketherrar fick sämsta tänkbara start på EM-kvalet.

Kroatien vann med 72–56 i Zagreb, efter en katastrofal blågul matchinledning.

21 februari 2020 19:47

Om Sverige spelar som i Kroatien finns inte mycket som talar för att laget lyckas ta sig till EM-slutspelet i september nästa år.

Sverige var aldrig riktigt med i matchen. Tobias Borg gjorde de fyra första svenska poängen från strafflinjen, men det dröjde nästan nio minuter innan Chris Czerapowicz fick i lagets första spelpoäng i matchen.

Efter första perioden ledde Kroatien med 18–6, och värre skulle det bli. Andra perioden inleddes med 13 raka kroatiska poäng och ställningen var därmed 31–6 – utklassningssiffror man sällan ser på den här nivån.

Matchen var i praktiken avgjord redan efter en och en halv period och då hjälpte det inte att Sverige därefter lyckades krympa hemmalagets ledning en aning. Mest produktiva i Sverige var Tobias Borg (11 poäng), William Magarity (10) och Chris Czerapowicz (9).

I den andra matchen i gruppen skrällvann Nederländerna borta mot Turkiet, 72–65. Sverige möter närmast Turkiet i Globen på måndag, då det väntas ett nytt publikrekord för svensk landslagsbasket.

De fyra lagen i gruppen ska mötas både hemma och borta och kvalet avslutas först om ett år. De tre bästa får spela EM.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT