Ranrennet är en långloppsklassiker i Norrbotten och tävlingen skulle ha avgjorts i helgen. Tävlingen som också är seedningsgrundande för Vasaloppet och Tjejvasen ställs nu in.

Anledningen är de enorma mängder snö som fallit de senaste dygnen.

– Att preparera ett spår från lösnö, nä det blir ingenting. Det är trasigt när förste åkaren har åkt. Det går aldrig att få ett spår som håller, säger Tommy Henriksson i Råneå skidklubb.

Han är själv motionsåkare men han har aldrig hört talat om att en längdåkningstävling ställs in av den här anledningen.

– Att det ställs in för att det för kallt eller att det är för lite snö, det har man ju varit med om. Men aldrig på grund av att det är som nu, för mycket snö, säger han.

I fjol kom 140 åkare och arrangören hade räknat med ungefär lika många nu. Nu får åkarna stanna hemma och njuta av vintersport på tv istället.

Alternativt hålla igång med snöskottning.

– Det ringde en karl från Haparanda som hade tänkt komma och han sa att ”det var ganska tur för jag är nog ledbruten med snön” så han hade inte energi för någon skidåkning, säger Tommy Henriksson och skrattar.

När han och ordföranden Torbjörn Forsberg var ute och röjde tävlingsspåret tidigare så låg det bara en decimeter på marken.

– Då sa jag ska det ändå inte komma nå snö. Och vi fick ju först 20 centimeter och spåren var perfekta. Men nu har det ju kommit 50 centimeter och det fortsätter ju bara å snöa, säger Henriksson.

Arrangören kommer att fatta beslut om tävlingen ska köras något annat datum.