Under flera år har Piteå Hockey varit ett stabilt topplag i hockeyettan och klubben har tagit sig långt i playoff och även till den allsvenska kvalserien.

Inför den här säsongen såg det dock något skakigare ut.

Fyra nyckelspelare gick till lokalrivalen Boden, Isak Pantzare drog till Borlänge och tränaren Rolf Nilsson sa tack och hej.

Artikelbild

Men topplaceringen tog aldrig sextetten med sig.

Inte ens nästan.

Piteå HC vann istället grundserien överlägset, de toppar allettan norra efter fem spelade matcher med endast två tappade poäng och laget har under säsongen tolv raka segrar och 59–20 i målskillnad hemma i LF Arena.

Nu tar Norrbottens Media reda på vad som ligger bakom succén under säsongen.

Artikelbild

Backen David Selberg blir den första som får ge oss svaret.

–  Vi kör bara på. Alla vill vinna, vi ger aldrig upp och vi blir som aldrig nöjd heller. Det är det som är den stora grejen, tycker jag i alla fall, säger Selberg innan han fortsätter:

Artikelbild

| Piteå Hockey Kalix Anders Johansson och Mats Lavander

– Släpper vi in ett mål när vi leder med 5–1 så blir vi ändå förbannad för att vi släpper in det målet.

Det måste vara en trygghet att spela hemma när ni vet att ni är så starka där.
Artikelbild

– Ja, men jag hade inte tänkt att på att vi är så starka hemma. Det är nog ingen som har tänkt på det, utan vi har som bara kört på. Vi har inte funderat något. Jag tror att det är när man börjar fundera som det går åt pipsvängen. Det är bara att köra huvudet under armen och köra.

Det är ingen som får gå in och läsa tidningen nu då.

– Nä, men. Nog är det väl så att vi läser tidningarna och sånt också. Det gör väl alla idrottare. Men det är vår styrka tycker jag, att vi bara kör på – oavsett hur bra eller dåligt det går.

Hur tufft är det att komma till Piteå och spela?

– Inte är det väl så lätt. Jag tror motståndarna har lite respekt för oss också. Det tror jag absolut. Så det är inte lätt, och det ska det inte vara heller. Det är vår hemmaborg och den vi ska försvara.

I helgen gör Lindlöven och Västerås första besöket för säsongen i LF Arena. Vad kan de vänta sig?

– Jag vet ingenting om dem, men det kommer bli stentuffa matcher – och roligt som fan. Det är alltid roligt att möta nya lag.

Ni vann grundserien och toppar allettan, hur långt kan det här bära?

– Det kan bära vart som helst egentligen. Det kan gå jättebra men det kan gå sämre också, och det är det som är så intressant med hockey också. Men man hoppas självklart på det bästa.

...och det är?

– Att först och främst ta sig till kvalserien. Sen får man väl se var man tar sig därifrån. I en kvalserie har vi som kommer från hockeyettan inte så mycket att förlora.

Forwarden Marcus Sandström ger också sin syn på laget hittills starka säsong och att de ännu inte tappat poäng på hemmais.

– Vi började prata lite grann om det där. Det är starkt som fan. Det har känts stabilt i nästan varje match, så det är grymt starkt. Det är bara att fortsätta, säger Sandström.

Det här bådar inte gott för er. Selberg säger att anledningen till det här är att ni knappt haft koll på det utan bara kört på. Men nu har ni börjat prata om det och nu ringer jag och jinxar.

– Jo, precis. Jinxen – man ska undvika den. Men jag tror inte riktigt på den. Vi är även starka borta. De matcher vi har förlorat hade det egentligen varit rättvist om vi hade vunnit också. Bara vi fortsätter att jobba på så tror jag vi alltid hittar vägar att vinna. Bitarna har som fallit på plats.

Varför är ni så bra?

– Vi har fått ihop det riktigt bra. Alla strävar åt samma håll och den här fysbiten som Piteå har haft i flera år har funkat grymt bra. Alla är som jämntränade, om man säger så. Det är inte nån som är mycket starkare än nån annan. Sen köper alla vad tränarna tycker och tänker. Vi vill vara spelförande och ha pucken och spelarna i laget tycker det är kul. Alltihop klickar som, säger Marcus Sandström och får medhåll av David Selberg:

– De två största faktorerna är träningen och tränarna. Vi har tränat riktigt hårt och för min egen del har det gett ganska mycket. Sen är både "Marre" och "Krobbe" (tränarduon Mats Lavander och Anders Johansson) grymt bra, de ska ha mycket kredd.

Lavander gör sin första säsong som tränare, märks det?

– Nja, de första träningarna var han lite knackig – men han kom fort in i det. Det märks ändå att han har spelat hockey och varit ledare och kapten i Björklöven och så. Han sköter sig jättebra och gör ett grymt bra jobb, säger David Selberg.

Vad bidrar tränarna med?

– Först och främst får de en bra stämning i laget och sen får de alla att dra åt samma håll. Det är det som gör att vi vill vinna matcher också. Vi har samma mål allihopa. De får ut det mesta av alla spelare.

Marcus Sandström hyllar också tränarparet.

– De är helt magiska faktiskt. De passar varandra riktigt bra. De kommer in och skojar och vi har grymt kul med dem. Det känns som att de är en riktigt stor del av det här laget och det är man inte riktigt van vid med tränare man har haft. Det är svårt att beskriva, men det är en grym känsla med dem, säger Sandström.

Man är väl kanske van vid att tränarna är på ena sidan väggen och spelarna på den andra.

– Precis. Det kan vara långt till det där rummet men i dag känns det som att det bara är ett enda stort rum.

Kan de ställa krav ändå?

– Absolut, det tycker jag. De ställer kraven på rätt sätt också. De säger det ofta på ett väldigt bra sätt så att spelarna tar det riktigt bra – och man får också höra när man gör det bra.

...och kanske inte alltid när man gör något dåligt.

– Precis. Man har haft tränare som man får höra av på en gång. Nog är det bra i sin tur också men det får inte bli för ofta. Vissa kan inte ta det på rätt sätt.

Att Piteå Hockey gjort succé hemma i LF Arena gör också att det pratas mer om laget i stan.

– Man hör snacket omkring. De säger att de hellre kommer och ser oss än Luleå. Det är grymt kul för oss att det uppskattas. Jag tror hela hockeyn i Norrbotten... Det är bara att se Boden också. De levererar folk på varje match, säger Marcus Sandström.

I helgen besöker Lindlöven och Västerås som bekant LF Arena.

Efter den återstår det att se om Piteås hemmasvit är intakt.

– Det är du som får ta på dig det här om det går åt helvete. Så är det, säger David Selberg apropå det här med att jinxa.

Jag kanske inte vågar ringa några fler spelare då...

– Alltså, det här får du i såna fall ta på dig. Det blir den största hockeyskandalen i Sverige någonsin.

Sen tog det där samtalet slut och Norrbottens Media ringde upp Marcus Sandström.