För en dryg vecka sedan kom beskedet att de ryska skidstjärnorna Alexander Legkov och Jevgenij Belov stängs av på livstid från tävlande i OS.

Nu har ytterligare fyra ryska skidåkare fått samma besked.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har funnit att Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Peukhov och Maxim Vylegzhanin brutit mot IOK:s antidopningsregler, enligt nyhetsbyrån AP.

Artikelbild

| Markus Cramer, Rysslands förbundskapten.

Sporten träffade Jevgenia Sjapovalova på Dundret i Gällivare sent under torsdagskvällen.

– Jag vill inte prata, sa hon kort.

Kan du säga något alls om straffet?

– Nej. Jag vill inte prata.

Artikelbild

| Här, på ett hotell på Dundret, bor ett stort antal ryska stjärnor.

Beskedet från IOK gör att Ryssland bland annat blir av med två medaljer från OS i Sotji. Men de OS-avstängda åkarna från Ryssland får än så länge köra tävlingar sanktionerade av Fis (internationella skidförbundet).

Och det är därför så många ryska åkare just nu är i Gällivare, där de också kommer att köra Gällivarepremiären 17-19 november.

Artikelbild

– Vi kom hit till Gällivare i måndags. Jag vet inte hur många vi är allt som allt, men i min grupp är det fem kvinnor och sju män. Legkov är inte här nu, men vi tror att han kommer på söndag, säger Markus Cramer, som är förbundskapten för Ryssland.

Han säger också:

– Just nu är det tillåtet att starta i Fis-tävlingar och i världscupen. Men Fis kanske bestämmer något annat de närmaste dagarna. Jag vet inte. Men vi kan inte vänta. Så vi försöker förbereda oss för de första tävlingarna.

Hur ser du på straffet som kommit från internationella olympiska kommittén?

– Oj. Att inte få köra OS… Det är riktigt hårt. Jag blev väldigt chockad när jag hörde det här beslutet. Vi har vetat sedan tidigare att det kunde bli så, men vi hoppades att beslutet skulle gå åt ett annat håll och att de kunde starta i OS. Men efter förhöret bestämdes det att de var borta från OS.

Förbundskaptenen Markus Cramer lutar sig tillbaka i en skinnfåtölj i lobbyn på ett hotell på Dundret.

– Vad kan jag säga? Det är väldigt speciella anledningar bakom diskningen. Det är väldigt tufft för atleterna, speciellt när du måste ge tillbaka dina medaljer. De tränar så hårt, i så många år, och måste sen ge tillbaka medaljerna. Det är det absolut värsta som kan hända för en atlet. I slutändan hoppas jag att Cas (idrottens skiljedomstol) bestämmer något riktigt bra för atleterna. Fram till i dag har Cas bara skrivit något om att det är emot de olympiska antidopnings-reglerna, men inget mer. Det är inte så att de säger att det här misstaget har gjorts, eller att de tagit den här medicinen. Just nu vet vi inte så mycket om det här beslutet.

Är du förvånad?

– Ja. Jag var inte hundra procent säker, men jag var ganska säker på att det skulle bestämmas att de skulle få starta i OS. För jag känner de här personerna och vet vad de gör på träning och jag vet vad de har sagt till mig. Vi har pratat mycket om det. De har sagt: ”Markus, vi vet inte vad som kommer hända, men vi har inte tagit några dopningsmediciner eller något”. Du kan se före, under och efter OS att alla testerna från de här personerna varit negativa. Varför är de diskvalificerade? Om någon testat positivt och det är hundra procent, då ska den stängas av i två eller fyra år. Det ska gälla för alla. Men nu är det inte klart. Du har inget resultat om ett positivt dopningstest. För mig är det inte möjligt att diskvalificera en atlet så här.

Rysslands förbundskapten är lugn under intervjun, men han poängterar att han är arg.

– Första dagarna var det helt galet. Jag kunde inte sova vissa dagar för jag frågade mig hela tiden varför de tagit det här beslutet. De vet att testerna är negativa.

Han riktar skarp kritik mot IOK.

– Bara tro att någon försöker ändra eller öppna eller göra något med prover… och sen ta ett beslut att de gjort något fel mot antidopningsreglerna? Det är inte rätt. För mig är IOK ansvariga för dopningstesterna. IOK och Wada ansvarar för dopningstesterna under OS. När atleterna ger sitt test på rätt sätt så är allt underskrivet av dopningskontrollanter. De skriver att det är okej. Sedan ger atleterna sina två flaskor till IOK. Sen vet inget vad som händer med flaskorna. Ingen vet! Det kan hända i Korea att någon försöker ändra dopningstestet för Kalla. Vad händer då? Atleter vet inte vad som händer efter att de gett sina tester till kontrollanten.

Säger du nu att du tror att det här kan hända Charlotte Kalla?

– Jag tror det kan hända alla. När du åker till OS eller VM eller gör en normal träningskontroll så kommer det någon. Du ger ditt urin eller blod. Sen vet du inte vad som händer. Det kan vara någon som ändrar det i ett laboratorium i Tyskland eller Storbritannien eller Sverige. Det kan hända. Då blir det okej?! De här atleterna kanske inte vet att någon vill ändra något.

– Jag säger det igen. Olympiska kommittén är ansvarig för att kontrollerna är bra och säkra. De måste ha en kontroll på vad som händer med testerna. Det är inte atleternas ansvar. Det är min personliga åsikt. Det är det största misstaget som skett nu. Det är inte rätt att stänga av atleterna för det här misstaget från organisationens sida.

Kramer säger att han fruktar att Ryssland blir hårdare bestraffat än vad Norge eller Sverige skulle bli i en liknande situation.

– Förut har jag alltid sagt, även till mig själv, att jag hoppas att sport och politik inte hör ihop på det här sättet. Men just nu ser jag det på ett annat sätt. Nu mixas sport och politik ihop för mycket. Till slut blir det inte samma beslut för atleter från Sverige eller Norge eller Tyskland eller Italien. Jag vet inte. Det är inte bra. Ryssland får en stämpel och ett extra hårt straff.

Du har aldrig trott att dina åkare gjort något fel?

– Jag har trott på dem hela tiden. Jag är hundra procent säker på att de inte gjort något misstag. Jag har jobbat med dem i tre år. Jag vet vad de gör varje dag på träning och vi pratar mycket om antidopning. Varje gång som det kommer dopningskontrollanter så hjälper vi dem att göra kontrollerna. För vi vill visa att vi är rena. Att vi inte gör något bakom ryggen på dem. Under de tre åren jag haft jobbet i Ryssland har vi haft mycket kontroller och det är bra. Det är väldigt bra, för vi måste visa att vi är rena.