Som tonåring fick Mats Lavander chansen att spela allsvensk hockey med moderklubben Piteå HC.

Sedan blev det några år i Björklöven innan han skrev på för Luleå Hockey.

Där gjorde han totalt fyra säsonger och var bland annat kedjekamrat med Linus Omark och Johan Harju.

Den långa karriären har därefter innehållit bland annat ett SM-guld med Brynäs och ytterligare några säsonger med Björklöven.

Men nu talar allt för att karriären är över.

– I och med att det blir operation nu på onsdag blir det inget mer spel om det inte ringer någon klubb i dag. Nu har jag börjat ställa mig in på det, säger Mats Lavander som ska operera sin ena höft.

Nu känns det som att det är över?

– Ja, det måste man säga. Det är två dagar till operationen och det är ändå en viss rehab på det här. Då är den här säsongen borta. Att börja jaga en ny klubb inför nästa säsong känns inte aktuellt.

Hockeyn blir en stor del av ens liv när man spelat så länge. Hur känns det att lägga av?

– Det är klart att det är ovant. Det har varit jätteovant att vara utan klubb och inte kunnat spela någonting. Men någonstans har jag varit lite förberedd på det och vetat om att det kanske inte blir något mer. Men det är ovant, man har inte haft något lag att spela med och inga matcher att ladda för.

Vad kommer du sakna mest?

– Man saknar nog det mesta ändå. Det är ganska härligt att spela i ett hockeylag och träffas och träna varje dag. Att möta med- och motgångar, jobba sig igenom tunga perioder och ha framgångsrika perioder. Surret i omklädningsrummet, att resa ihop kan vara kul ibland... Det är många bitar.

Redan i september berättade Lavander för NSD att karriären kunde vara över om han inte fick något utlandserbjudande innan operationen i november.

Hur har intresset varit?

– Det har varit ganska dött om jag ska vara ärlig. Jag hade nog kunnat hitta någon klubb, men jag har velat att det skulle vara professionellt, att det skulle vara ett jobb. Nu på slutet har jag mest kollat utomlands egentligen. Jag har spelat i Sverige i hela karriären. Det hade varit för att få ett äventyr utomlands.

Vad kommer du att minnas mest från karriären?

– Det största minnet är egentligen alla människor man träffat. Framför allt lagkamrater, men även föreningsfolk som jobbat för laget, men kanske inte i omklädningsrummet. Men framför allt är det alla lagkamrater som man blivit goda vänner med.

Är det något minne som sticker ut särskilt mycket från din karriär?

– Det är klart att vinna SM-guld är det som sticker ut mest. Det vill alla som spelar hockey få vara med om. Jag hade tur och förmånen att få vara med i ett lag som gjorde det 2012.

Mats Lavander, som gjort över 300 matcher i SHL och 413 i allsvenskan, kan tänka sig att jobba med hockey även efter att karriären tagit slut.

– Jag skulle lätt kunna göra det faktiskt. Jag har funderat på de bitarna nu när jag tränat och letat klubb. Nog kan jag bli kvar inom hockeyn, men man måste hitta något som passar med.

LÄS MER: Förklaringen till Luleå Hockey-centerns succé.