Trots ledning med 1–0 i paus efter ett klassmål från Muamer Tankovic – läckert framspelad av lagkaptenen Jeppe Andersen – föll Hammarby tungt på Stadion i Malmö. Guldtippade Malmö FF vände till storseger med 4–1 när Stockholmslaget uppträdde svagt i den andra akten.

Vi kollapsar efter deras första mål. Jag vet inte vad som händer. Gav vi bara upp? Det kändes som det, säger anfallaren Vidar Örn Kjartansson, som 2016 svarade för 14 mål på 20 allsvenska matcher i Malmö FF-dressen.

"Ta ett allvarligt snack"

Vi måste ta ett allvarligt snack i laget nu om vad som hände i andra halvlek. Vi är ett bra lag med många bra spelare, men inget lag ska släppa in fyra mål på det här sättet. Det spelar ingen roll vilka du möter eller var du spelar. Det måste vara mentalt om man släpper in fyra mål så här, fortsätter islänningen.

Hammarby har nu fem raka bortaförluster mot MFF och förkrossande 3–16 i målskillnad. Denna säsong har Stockholmslaget endast en seger (3–1 mot Eskilstuna) på de fem inledande allsvenska omgångarna.

Vi måste steppa upp nu. Vi har ett bra läge att vända på det genom att slå Djurgården (på söndag) och det är vad vi behöver göra, säger Kjartansson.

Han är dock inte orolig över att laget endast har tagit fem poäng.

Jag tycker att vi har spelat bra i åtminstone tre av de fem matcherna. Första halvlek i dag är bra, men i andra halvlek händer något, säger Vidar Örn Kjartansson.

Det var hans landsman Arnór Traustason som sju minuter in på andra halvlek kvitterade till 1–1.

I andra halvlek tycker jag att vi är lite mer raka i vårt anfallsspel och vi gör 1–1-målet ganska tidigt. Sedan var det bara att köra på, säger Traustason.

Delad serieledning

Åtta minuter senare kom 2–1 när Hammarbykaptenen Andersen knäade in bollen i eget mål. Søren Rieks utökade till 3–1 i den 70:e minuten.

En kontring och 3–1 – och matchen var över, säger MFF-mittfältaren, som sedan fick se lagkaptenen Markus Rosenberg fastställa segern till 4–1.

För MFF var segern den tredje raka och skåningarna är i delad serieledning med Djurgården (en match mindre spelad – möter Norrköping på torsdagen) på tio poäng. Malmö möter närmast Norrköping på bortaplan på söndag.