Janogy till Algarve: "Intressanta egenskaper"

Bayern München-anfallaren Fridolina Rolfö är tillbaka i spel, men får inte plats i fotbollslandslagets trupp till Algarve Cup om två veckor.

Det får däremot Piteås Madelen Janogy.

Hon har intressanta spetsegenskaper, det visade hon senast mot Sydafrika, säger Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson.

11 februari 2019 14:24

I helgen gjorde Madelen Janogy hattrick när Piteå slog AIK i svenska cupen. På måndagen togs hon, som en av 24 spelare, ut till Algarve Cup i Portugal. Hennes inhopp i landslagsdebuten, i Sveriges senaste landskamp borta mot Sydafrika (0–0) den 22 januari, imponerade på förbundskaptenen och hon är på allvar med och slåss om en plats i VM i Frankrike i sommar.

Hon har intressanta spetsegenskaper som hon visade där, bland annat i en mot en-situationer, som är så pass intressanta att vi vill titta på henne igen. Hon smällde ju in tre mål här i går också. Hennes förra säsong var inte präglad av 90-minutersmatcher men hon ser ut att vara i fysiskt bättre form nu. Och inhoppet mot Sydafrika och träningarna där visar att hon verkligen vill vara med och konkurrera, säger Peter Gerhardsson.

Rolfö inte redo

Fridolina Rolfö missade matchen mot Sydafrika på grund av en lårskada. I helgen spelade hon en halvtimme i en träningsmatch med Bayern München, men hon får ändå inte plats i truppen.

Hon har en bit kvar för att prestera i Algarve. Men hon är i en väldigt bra klubb som är involverad både i toppstriden i Bundesliga och som är med i Champions League, så hon kommer att få bra träning ändå. Jag hoppas att hon kan vara uttagningsbar till matcherna mot Tyskland och Österrike (6 april och 9 april).

Ingen Banusic

Inte heller Marija Banusic, som efter ett Kinaäventyr debuterade för franska Montpellier förra helgen, finns med.

Hon gjorde tio minuter i sin första match, men det har varit väldigt lite speltid under lång tid nu. Hon har haft lite olika klubbyten och så vidare, men om hon presterar i Montpellier är hon självklart aktuell för VM, säger Peter Gerhardsson.

Hedvig Lindahl och Nilla Fischer, normalt sett givna i en VM-trupp, är däremot tillbaka i laget efter att ha tillåtits stå över den senaste landslagssamlingen.

Algarve Cup spelas 25 februari–6 mars. Sverige möter Schweiz den 27 februari och Portugal den 1 mars. Placeringsmatcher spelas sedan den 6 mars.

Fakta: Sveriges VM-uppladdning

Sverige är klart för sommarens fotbolls-VM i Frankrike. Där ställs det svenska laget mot Chile, Thailand och USA. Så här ser uppladdningen mot VM ut:

22 januari: Sydafrika–Sverige i Kapstaden 0–0.

25 februari–6 mars: Algarve Cup i Portugal. Sverige möter Schweiz den 27 februari och Portugal den 1 mars. Placeringsmatcher spelas sedan den 6 mars.

1–9 april: Landslagsläger med matcher mot Tyskland hemma och Österrike borta.

+ 6 april: Sverige–Tyskland på Friends Arena, Solna.

+ 9 april: Österrike–Sverige i Maria Enzersdorf, Österrike.

16 maj: VM-truppen presenteras.

24–30 maj: Landslagsläger i Båstad.

+ 28 maj: Eventuellt inofficiell landskamp, stängd för medier, mot samma motstånd som i VM-genrepet den 31 maj.

30 maj–2 juni: Landslagslägret forstätter i Göteborg.

+ 31 maj: VM-genrep på Gamla Ullevi. Motståndet ännu inte klart.

2–4 juni: Spelarna får två dagar ledigt inför avresan till VM.

5 juni: Landslaget reser till Rennes.

7 juni–7 juli: Fotbolls-VM i Frankrike.

+ 11 juni: Chile–Sverige i Rennes.

+ 16 juni: Sverige–Thailand i Nice.

+ 20 juni: Sverige–USA i Le Havre.


Fakta: Truppen till Algarve Cup

Målvakter: Hedvig Lindahl, Chelsea, Zecira Musovic, Rosengård, Cajsa Andersson, Piteå

Försvarare: Sandra Adolfsson, Vittsjö, Jonna Andersson, Chelsea, Nathalie Björn, Rosengård, Mia Carlsson, Kristianstad, Magdalena Eriksson, Chelsea, Nilla Fischer, Wolfsburg, Hanna Glas, Paris Saint-Germain, Amanda Ilestedt, Potsdam, Linda Sembrant, Montpellier.

Mittfältare/anfallare: Anna Anvegård, Växjö, Kosovare Asllani, Linköping, Stina Blackstenius, Linköping, Hanna Folkesson, Djurgården, Lina Hurtig, Linköping, Sofia Jakobsson, Montpellier, Madelen Janogy, Piteå, Mimmi Larsson, Linköping, Elin Rubensson, Göteborg, Olivia Schough, Djurgården, Caroline Seger, Rosengård, Julia Zigiotti Olme.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer/TT, Akvelina Smed/TT