Året avrundades med Nyårssaluten som sedan några år tillbaka avgörs på skjutbanan i Töre. Där visade hemmaskytten Jakob Hellman var skåpet ska stå. I en byig och rätt svårberäknad vind lyckades han ändå med bedriften att skjuta 30 träffar med lika många innerringsträffar.

Med det resultatet segrade han i kikarklassen där man får använda stöd, kikare och där man också endast skjuter liggande, allt på dubbel skjuttid (90 sekunder).

– Jag sköt fullt i fjol på en tävling i Kalix och det är alltid kul att få lyckas, säger han.

Artikelbild

| FIN FJÄRDEPLATS. Niklas Liikamaa, Kalix, sköt även han fullt. Han slutade fyra i kikarklassen på 30/26

För många är det slutet på året men för fältskyttarna är Nyårssaluten starten på skytteåret. Och för Jakob Hellman hade det inte kunnat börja bättre.

– Det är ju första tävlingen och skoj att säsongen nu drar igång. Jag har en liten plan att kunna åka på SM i år nu när kikarfält har en egen klass, säger han.

I elitklassen blev det däremot knalltufft och som så många gånger stod kampen mellan Leif Sandberg från Kalix och Gustav Lövgren från Niemisel. Båda toppskyttarna gick i mål på 30/20 men Sandberg tog segern tack vare att han hade flest innerringsträffar på det sista målet.

– Jag trodde att Gustav skulle ta det för han är elak med oss gamlingar. Han tar i så vi gamlingar tappar håret och blir gråa, säger Sandberg skämtsamt.

Artikelbild

| FIN FJÄRDEPLATS. Niklas Liikamaa, Kalix, sköt även han fullt. Han slutade fyra i kikarklassen på 30/26

Det milda vädret bidrog till att det blev uppskjutet bakom figurerna och därför svårt att korna målen i siktet.

I takt med att tävlingen gick blev det allt tuffare förhållanden där de svarta figurerna flöt ihop med bakgrunden.

Artikelbild

| JÄMN KAMP. Gustav Lövgren, Niemisel, och Tomas Lindblom, Kalix, kontrollerar markeringen på det sista ­målet.

– Med tanke på det är jag då jättenöjd att skjuta fullt. Vi sköt ju knä åt en 1/6-del i profil och där var det svårt att hitta igen figuren, säger Gustaf Lövgren.

– Man såg där pinnen började och figuren slutade. Det var svårt att se övredelen på vissa figurer, säger Sandberg.

Artikelbild

Och Kalixskytten åkte efter sin egen insats och nåddes av segerbeskedet via sms.

– Då tyckte jag att det var läge för en Norrlands Guld. Det var skoj att få vinna. Det är mycket prestige i saluten och det är idel, ädel fältskytteadel, de få som är kvar, säger han.